Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаката срещу управляващите и Борисов не е политическа

Снимка: Булфото

„Чухме коментари, включително и от премиера Бойко Борисов, че става дума за политическа атака срещу него и управляващите. Но това, което виждаме трудно би могло да се нарече политическа атака. По-скоро прилича на разчистване на сметки между партньори, които често са били въвлечени в нерегламентирани отношения. И тези партньори не са непременно политически партньори. Ставаме свидетели на неполитическа атака от страна на подсъдимия Божков. Тази атака трябва да бъде сериозно разгледана от институциите“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Ружа Смилова, програмен директор на Център за либерални стратегии и преподавател в Софийски университет „Климент Охридски“. Тя коментира изтеклия аудиозаписите с глас, за който се твърди, че е на Бойко Борисов, а също и снимката от спалнята на премиера и последвалите политически реакции.
Според нея не е коректно Борисов да обвинява президента.

„Още повече, че той няма никакъв интерес от политическа атака в този момент. Гражданите имаме интерес да се изясни – кой има достъп до спалнята до спалнята на премиера, кой има възможност да го записва? По начин, който след това да бъде използван срещу него. И защо управляващите допускат да бъдат вкарвани в такива сценарии, които нямат нищо общо с една евентуална политическа борба?“, коментира Смилова.

Необходимо е безпристрастно разследване

За да се изчисти името на управляващите, много важно е службите да си свършат работата, без да бъде упражняван какъвто и да е натиск. Необходимо е безпристрастно разследване и гражданите да бъдат убедени, че това разследване е безпристрастно, за да може да започне какъвто и да било политически процес и разговор, смята Ружа Смилова.

Тя смята, че може да се стигне до предсрочни избори единствено, ако управляващите го пожелаят.

Цялото интервю с Ружа Смилова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53