Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Логиката за мерките срещу COVID-19 е кому ще се харесат повече

“Психическото здраве на обществото не може да бъде подложено на съмнение”, смята политическият пр и анализатор Арман Бабикян. Според него, в кризата с коронавируса то е снабдявано с “изключително разнороден тип информация”. И това е заради тези, които носят отговорността на властта, обясни Бабикян пред Радио Пловдив:

“Ако си спомняте, голяма част от образа на спасителите, които се грижеха за здравето на българския народ; тези, които трепеха вируса и които поставяха страната ни в първите места на борбата с ковид 19, бяха именно правителствени говорители. Сега, когато нещата тръгват в обратна посока – изведнъж нещата попадат в ръцете на българския народ, който бил добре информиран. Както се казва – оправяйте се” - коментира той.

Бабикян изрази съмнение, че сме достатъчно добре информирани. Според него: “Ние погълнахме много информация, но тя е противоречива. Така според него, се стига до “абсолютна манипулация”. За мерките той коментира:

“Оказва се, че логиката на властта е кому ще се харесат повече – дали на ресторантьорите, дали на обичащите да ходят на футболен мач, дали на зажаднелите за дискотеки и нощни завддения. Не можеш на принципа "ще ме харесва или няма да ме харесва обществото" да се бориш със зараза и със заболяване" - категоричен е анализаторът, за когото "социологията не лекува”.

Арман Бабикян смята още, че съхраняването на психиката е важно, но най-сигурно е, когато има предвидимост и последователност на стъпките. Той не прогнозира дали ще се стигне до напрежение като в Сърбия. Но посочи, че икономическата криза продължава да се задълбочава и кабинетът, по думите му, не е успял да й сложи спирачки.

Цялото интервю с Арман Бабикян е в звуковия файл. 


Още от категорията

Не е задължително да прекараме Ковид-19

„ Не е задължително да преболедуваме коронавируса, за да имаме имунитет. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност и така да се предпазим. Можем да си останем рискови,  както към всички онези вируси, които дори не познаваме “ – заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, завеждащ инфекционното отделение на МБАЛ Пазарджик...

публикувано на 27.10.20 в 16:24
Действащият в момента ОУП на Пловдив

Публична инфраструктура искат за "Терзиите" и "Остромила"

Развитието на терториите на районите Западен и Южен в следващите 20 години обсъдиха днес граждани, представители на районните администрации и екипът, осъществил промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив. Общественото му обсъждане  започна вчера с районите Централен и Северен, а днешните дебати, белязани с гражданска..

публикувано на 27.10.20 в 16:16

Обучението онлайн е добра възможност, но временно

Ние сме подготвени да преминем изцяло към дистанционно обучение, но за целта трябва да отговорим на условията, определени в заповедта на министъра на МОН, заяви Валентина Стоенчева, директор на СУ „Св.Патриарх Евтимий“ в Пловдив и заместник-председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в града. По думите й, през миналата..

публикувано на 27.10.20 в 15:59

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18

На Мишинден "зашиваме" устата на мишката, да не вреди

Празниците, като отбелязваният след Димитровден „Мишинден“, правят със сигурност общността  много по-сплотена, защото освен че се създават от нея, те и се спазват в различните краища на страната по различен начин, заяви уредникът в Регионален етнографски музей Пловдив Гроздалина Георгиева. Тя уточни, че празникът е в чест на мишките, за да не..

публикувано на 27.10.20 в 10:49