Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

Георги Харизанов
Снимка: Facebook / Институт за дясна политика


„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на НСО на някакъв плаж, нито това, че има претърсени два кабинета на служители на президентската администрация, може да е повод да се говори за опит за преврат, институционална криза, демокрация под заплаха и т.н. Извинявайте, но тези случки са доста скромни по своята значимост, за да могат да доведат до генерални изводи за цялата държава. Друг въпрос е, че понякога трупаното напрежение, трупаните настроения, понякога поради изключително дребни поводи избуяват. Мисля, че този мащаб на вчерашната проява съответства и отразява натрупаното напрежение, което не е чак толкова голямо. И съответно – повода, който не е толкова значим“, това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в интервю за Радио Пловдив.

Президентът Румен Радев за начало може да изхвърли служителите, които са нарушили законовите разпоредби.

„Ние с вас като данъкоплатци не му плащаме да е блогър и констататор, и да дава изявления. Защото думите са едно, но много по-важни са делата. Хиляди пъти до този момент, още със случая на  развилнялата се охрана на неговата съпруга, която незнайно защо тя ползва, случаят с медицинските сестри, които шефа на НСО нарече терористки, сега със случая с Христо Иванов и Иво Мирчев – това е поредица от поводи за да бъде потърсена сметка от президента, който е пряк осъществяващ ръководството и контрола на НСО, да бъде потърсена сметка от началника. И аз още не мога да разбера – защо трети ден служителите, които брутално нарушиха законите, продължават да бъдат все още служители на НСО. Какво ни интересува какво е казал президента, след като нищо не е свършил?“, попита Харизанов.

Политическият анализатор припомни, че НСО се управлява от директор, който е номиниран и посочен от президента и избран на този пост по процедурата по закон. Харизанов посочи още, че има един основен въпрос – защо шефът на НСО не е предложил на междуведомствената комисия да се свали охраната на Доган и Пеевски.

„Отново опираме до разлика в думите и делата. Това не ме изненадва, защото господин Радев все пак е избран и с гласовете на ДПС. И когато той беше избран, ДПС бурно празнува този избор. Аз разбирам в колко сложна ситуация е поставен той, но в крайна сметка – лицемерието да говориш пред хората едно, а да правиш друго, или пък нищо да не правиш, може лесно да бъде установено. Какво пречеше посоченият от него директор на службата да предложи на междуведомствената комисия, да бъде свалена охраната на господата Доган и Пеевски? Ако пък представителите на изпълнителната власт не се съгласят, тогава да стане публично известен този факт“, коментира още Харизанов.

Анализаторът каза още, че двете истории от последните дни нямат нищо общо с министър-председателя Бойко Борисов.

„Не мисля, че има атака срещу него, която той трябва да отбива“, смята Харизанов.

По думите му ГЕРБ няма нужда да демонстрира единство, тъй като до момента няма каквито и да било сигнали за разцепление.

Цялото интервю с Георги Харизанов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50