Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

Георги Харизанов
Снимка: Facebook / Институт за дясна политика


„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на НСО на някакъв плаж, нито това, че има претърсени два кабинета на служители на президентската администрация, може да е повод да се говори за опит за преврат, институционална криза, демокрация под заплаха и т.н. Извинявайте, но тези случки са доста скромни по своята значимост, за да могат да доведат до генерални изводи за цялата държава. Друг въпрос е, че понякога трупаното напрежение, трупаните настроения, понякога поради изключително дребни поводи избуяват. Мисля, че този мащаб на вчерашната проява съответства и отразява натрупаното напрежение, което не е чак толкова голямо. И съответно – повода, който не е толкова значим“, това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в интервю за Радио Пловдив.

Президентът Румен Радев за начало може да изхвърли служителите, които са нарушили законовите разпоредби.

„Ние с вас като данъкоплатци не му плащаме да е блогър и констататор, и да дава изявления. Защото думите са едно, но много по-важни са делата. Хиляди пъти до този момент, още със случая на  развилнялата се охрана на неговата съпруга, която незнайно защо тя ползва, случаят с медицинските сестри, които шефа на НСО нарече терористки, сега със случая с Христо Иванов и Иво Мирчев – това е поредица от поводи за да бъде потърсена сметка от президента, който е пряк осъществяващ ръководството и контрола на НСО, да бъде потърсена сметка от началника. И аз още не мога да разбера – защо трети ден служителите, които брутално нарушиха законите, продължават да бъдат все още служители на НСО. Какво ни интересува какво е казал президента, след като нищо не е свършил?“, попита Харизанов.

Политическият анализатор припомни, че НСО се управлява от директор, който е номиниран и посочен от президента и избран на този пост по процедурата по закон. Харизанов посочи още, че има един основен въпрос – защо шефът на НСО не е предложил на междуведомствената комисия да се свали охраната на Доган и Пеевски.

„Отново опираме до разлика в думите и делата. Това не ме изненадва, защото господин Радев все пак е избран и с гласовете на ДПС. И когато той беше избран, ДПС бурно празнува този избор. Аз разбирам в колко сложна ситуация е поставен той, но в крайна сметка – лицемерието да говориш пред хората едно, а да правиш друго, или пък нищо да не правиш, може лесно да бъде установено. Какво пречеше посоченият от него директор на службата да предложи на междуведомствената комисия, да бъде свалена охраната на господата Доган и Пеевски? Ако пък представителите на изпълнителната власт не се съгласят, тогава да стане публично известен този факт“, коментира още Харизанов.

Анализаторът каза още, че двете истории от последните дни нямат нищо общо с министър-председателя Бойко Борисов.

„Не мисля, че има атака срещу него, която той трябва да отбива“, смята Харизанов.

По думите му ГЕРБ няма нужда да демонстрира единство, тъй като до момента няма каквито и да било сигнали за разцепление.

Цялото интервю с Георги Харизанов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49