Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови политически субекти, но и опит на българското общество да намери алтернатива на модела на правене на политика, наложен до този момент от ГЕРБ и един доста изолиран ГЕРБ. В момента ситуацията вече не изглежда така". Това заяви политологът Христо Панчугов.

По думите му, ГЕРБ  са участвали в Правителство само преди няколко месеца  и въпреки спадащата тенденция на подкрепа, си остават  първа политическа сила. Не се наблюдава обаче консолидация около визията за алтернатива и затова всички усилия трябва да бъдат насочени към това, да се обговори как се излиза от политическата криза с ясен план и създаване на алтернатива на случващото се в момента. 

Декларацията на ПП-ДБ има доста несъвършенства, дори и да се приеме, че тя е опит за създаване на такъв алтернативен модел. По-скоро начинът, по който е била предложена, не предполага нищо повече от предизборна заявка.

 "Първо имаше отказ от водене на какъвто и да е разговор с останалите политически формации, тъй като ПП-ДБ се обявиха от самото начало за твърда опозиция, включително и на последвалите преговори, на които видяхме само част от тази коалиции -  ДБ. Остава въпросът дали ПП изобщо са част от това предложение за Декларация или сред тях има тежко разминаване. Остава едно лошо чувство.

А освен това, какво налагаше първо търсене  на мнозинство, сякаш не можеше подготвените законопроекти да бъдат внесени в този Парламент, който работи, и вече около основните законопроекти да се търси мнозинство на база на текстовете, на база на заседанията на комисиите?! 

Това, което истински липсва в "правенето на нов модел", е  действия в каквато и да е посока. Има заявка след заявка, но нито една не придобива плътност, няма скелет, около който да се закачат различни политически формации и да станат лакмус за това, кои са партиите, които искат някаква промяна или са движени от други интереси".

Панчугов подчерта, че не очаква каквито и да е изненади от ПП-ДБ при връчването на втория мандат, защото самите те са объркани и  че президентът е в много неприятна ситуация с избора на кого да връчи третия мандат.

Панчугов подчерта още, че извън опита да се избегне конфликт и да се подкопае подкрепата, която самият президент носи, няма никакво значение на кого той ще реши да връчи мандата и няма да изхаби много време и усилия за решение на кого да връчи мандата.

"Ако КС реши да върне процедурата, особено в частта за служебното правителство,  ще видим за пореден път  сформирането на Правителство, което ще се опитва да прокарва истинското политическо влияние на президента и да продължи с разказите, които той има за българската политика и които той развива от 2021 г. Това би могло да доведе до сериозно пренаместване на подкрепата за определени формации на следващите избори и така да подкрепи някакъв политически проект, който  "да се закачи" на тези разкази. Това обаче ще подкопае допълнително доверието в политическите формации, които участваха в правенето на тази конституционна реформа. В тази ситуация обяснението "едни други хора са виновни", няма да работи". 

За разцеплението в ДПС Панчугов предположи, че изчакването за свикване на Централен съвет на партията едва ли е свързано с наместването на пластовете в партията. 

"ДПС е политическа формация, която държи в корпоративна хватка една доста голяма част от българското общество и едно специфично малцинство, което я прави такъв значим фактор в последните години. Изчакването вероятно е тактическо, за да се измъкне допълнително  влиянието, което една част от ръководството в нея получи през последната година. Пподозирам, че е резултат на корпоративен сблъсък и на опит за придобиване дяловете на другия. Потенциално това ще има много по-голям ефект за много по-големи политически процеси, отколкото оцеляването на един или друг в една партия".

Панчугов предупреди още, че изборите са доказали, че имат способността да вкарват политиците в некомфортни ситуации и да ги принуждават да взимат политически решения".

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20