Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората да се имунизират против грип през есента

Викове, събирания, близост – това е един много голям риск, който е признат вече от всички учени в света и това противоречи на всички  препоръчвани мерки за препятстване на заразата с Ковид-19. Това подчерта  епидемиологът от МУ- Пловдив проф. Йорданка Стоилова.

Тя препоръча всеки сам да прецени как да пази себе си, „защото когато един човек боледува и това си ти, за теб опасността е 100%“.

По думите й, новината за новите заразени 115 човека от над 3500 изследвани, е интересна. Данните означават, че опасните  хора, които могат да заразяват,  са 115, но втората цифра – на изседваните, изисква по-задълбочено проучване.

Проф. Стоилова подчерта, че броят изследвани включва четири категории хора, от които 3 са изследвани по епидемиологични показания –  с клинична симптоматика, с епидемиологични данни за контакт с болни и хора, на които трябва да бъде поставена диагноза за лабораторно изследване. Те трябва да бъдат изолирани, защото са източници на инфекции според тези клинични, социални и епидемиологични критерии.

Втората категория хора са тези, на които клиничната симптоматика вече е отшумяла, а третата група са т.н. контактни, които са особено важни за разпространението на инфекцията и трябва да бъдат издирени.

„Четвъртата група хора, които се изследват, са изследваните за профилактика – граждани, които ще пътуват или пък си правят тестове по свое желание. В това разнообразие на категории се правят тестовете, които се отчитат за всяко денонощие.“  

Над 30 човека в момента са в интензивни отделения, а добрата новина, която напоследък се съобщава, е че излекуваните са повече от активните с положителни проби или приети за лечение.

„Инфекциозните заболявания са масови и се отразяват върху цялата сфера на живота. Ние вече сме подготвени в известна степен за есента, но съветът ми към хората е да се имунизират против грип“, подчерта проф. Стоилова.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35