Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лимитът на търпимост към системата е напълно изчерпан

Стела Богомилова
Снимка: БНТ

За лицата на протеста, лицата на хората с власт, за образите, думите, единството и разделението разговаряме с психолингвиста, анализатор на социално и лично поведение Стела Богомилова.

Според нея настоящата ситуация е предрешена, като историческо развитие. 

Има много натрупани страсти, много въпроси без отговор, сблъсък на генерации, неедновременност на едновременно живеещите в бълтарското общество. Това води до привиден хаос и голямо противопоставяне, но всъщност е неминуема посока на развитие със своя социлна логика, смята Богомилова.

По думите й не става дума за търсенае на диалог. Исканията се свеждат до няколко думи "оставка" и "не ви искаме". Те са към всички, към цялата система. Целият протест е  крайно отрицание на случващото до сега и искане на пълна  промяна. 

Стела Богомилова коментира, че съврменното поколение няма историческа памет, не приема от идеологизация и митологии. А властта разчита на митовете. 
Протестът обаче показва, че така не може да се продължава, че по стария начин не може да се живее, въпреки че новият не е известен. Невъзможни са изкуствените роли, безпрекословната вяра в предводителя, затварянето на очите пред наболели въпроси в обществото. 

"Тъжно е и за героите, и за тези, които нямат вид на герои. Те са едни мирно протестиращи хора, но те изнасят на гърба си историята".
Според анализа на Стела Богомилова това, което се чува като общо послание от многото гласове е "Не желаем!". То показва НЕтъпрението, НЕпримиромостта, свършените лимити да се понася стария модел. Гневът е срещу цялата порочна система.
Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните...

обновено на 17.05.21 в 17:02

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово. Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“..

публикувано на 17.05.21 в 16:34
Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали. Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на..

публикувано на 17.05.21 в 16:08

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало..

публикувано на 17.05.21 в 15:11

Говоренето в Парламента - етикет, който трябва да се спазва

„В Центъра за анализи на политическата и журналистическата реч наблюдаваме политическата реч повече от 15 години, но генерални промени не се случват, защото наблюдаваме почти едни и същи лица“.  Това заяви доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и основател на Центъра. Тя  обаче изрази задоволство от начина, по който..

публикувано на 17.05.21 в 11:29