Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лимитът на търпимост към системата е напълно изчерпан

Стела Богомилова
Снимка: БНТ

За лицата на протеста, лицата на хората с власт, за образите, думите, единството и разделението разговаряме с психолингвиста, анализатор на социално и лично поведение Стела Богомилова.

Според нея настоящата ситуация е предрешена, като историческо развитие. 

Има много натрупани страсти, много въпроси без отговор, сблъсък на генерации, неедновременност на едновременно живеещите в бълтарското общество. Това води до привиден хаос и голямо противопоставяне, но всъщност е неминуема посока на развитие със своя социлна логика, смята Богомилова.

По думите й не става дума за търсенае на диалог. Исканията се свеждат до няколко думи "оставка" и "не ви искаме". Те са към всички, към цялата система. Целият протест е  крайно отрицание на случващото до сега и искане на пълна  промяна. 

Стела Богомилова коментира, че съврменното поколение няма историческа памет, не приема от идеологизация и митологии. А властта разчита на митовете. 
Протестът обаче показва, че така не може да се продължава, че по стария начин не може да се живее, въпреки че новият не е известен. Невъзможни са изкуствените роли, безпрекословната вяра в предводителя, затварянето на очите пред наболели въпроси в обществото. 

"Тъжно е и за героите, и за тези, които нямат вид на герои. Те са едни мирно протестиращи хора, но те изнасят на гърба си историята".
Според анализа на Стела Богомилова това, което се чува като общо послание от многото гласове е "Не желаем!". То показва НЕтъпрението, НЕпримиромостта, свършените лимити да се понася стария модел. Гневът е срещу цялата порочна система.
Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Случай на Ковид - 19 затвори община "Марица" до понеделник

Заради служителка с коронавирус затвориха до края на работния ден утре сградата на община Марица. Заместник-кметът Петър Минков уточни, че всички служители са пуснати по домовете и тече пълна дезинфекция на всички помещения.  Служителката с коронавирус не работи с граждани, уточни зам.-кметът.  Жената се чувства добре, имала е 2 дни..

публикувано на 06.08.20 в 12:15

По-неблагоприятен вариант ще са предсрочни избори

„Изненада беше самото спешно свикване на националната конференция на ГЕРБ. Иначе посланията вече бяха тествани в последните три седмици. Тя се организира и като отправяне на знак към обществото, че протестите в столицата и в други градове на страната, не са единственото лице на ситуацията в държавата, а има и друга страна“, това заяви в..

публикувано на 06.08.20 в 11:18

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

публикувано на 06.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

Месеци в пандемия,  месец в протести,  доказано тежка година с двете двойки и две нули.  Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф.  Антоанета Христова  коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта...

обновено на 05.08.20 в 10:14

Специален орган за помиряване на спорове ще заработи в Пловдив

Потребителите, търговците или как пазим правата си - темата коментираме в програма "Точно днес" с доц.  Димитър Деков , председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.  Оттам са разработили правила за алтернативно решаване на спорове. В момента текат информационни дни за популяризиране на алтернативните методи за решаване на..

публикувано на 05.08.20 в 09:07