Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев ни показва, че България е прокурорска държава

„След политическата ни  раздяла през 2001 г. с Доган, когато със Симеон ІІ  те стартираха проекта за внедряване на групировките и техните представители във властта от долу до горе в страната,  нашите пътища се разделиха. Оттогава досега вече 20 години аз говоря за т.н. „модел Доган". Много хора ме критикуваха, заради конфликта ми с Доган в личен план и казваха, че съм краен. След 20 години напрежението срещу този модел  и самата личност ескалира“. Това заяви политическият анализатор Осман Октай.

Октай обясни, че т.н „Боянски сараи“ са представлявали  вила на бившето Министерството на промишлеността, прехвърленавпоследствие на фондация на ДПС, оглавявана от сегашния евродепутат от ДПС  Искра Михайлова и  превърнала се по-късно в хотелски комплекс за младежката организация на ДПС.

По думите на Октай, този комплекс през годините е символизирал властта на Доган, който е привиквал там за разговори всички, които са искали да управляват заедно с него.

„Доган, присъствайки във властта като дразнител, бе направен опит да го изтеглят и скрият, защото той им трябва. Нямаше как дразнителят Доган, представляващ ДПС, да влезе официално в коалиция с която и да е политическа партия, те бягат от това и сега и преди.  Познах, че за заместник ще бъде избарн Лютви Местан, защото по-лесна е прегръдката между него и Станишев, отколкото между  Станишев и Доган“.

По думите на Октай, в момента българите протестират по повод случай "Росенец" срещу незаконността от строителството до решенията на властимащите. Цялата администрация на Бургас със съдействието на четири министерства са направили нещо незаконно, не само като са си затворили очите срещу строителството, но и са съдействали за него по този начин.

Октай бе категоричен, че държавата трябва да бъде отвоювана от Общината до централно ниво, за да бъдат изгонени всички, които нарушават закона на всякакви нива. Неслучайно в исканията на хората за  оставки се включва и името на главния прокурор, който е основен защитник на тази незаконност.

Символиката на предстоящата в понеделник среща на прокурорите, организирана от главния прокурор Иван Гешев в резиценция Бояна, която е символ на държавната власт, показва, че ние не сме парламентарна, министър-председателска или президентска, а прокурорска държава.

Цялото интервю – от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10