Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва ни нов ИК, машинното гласуване е неоправдано

| обновено на 17.09.20 в 17:23

Обсъждането на промените в Изборния кодекс в Народното събрание продължи и днес, като депутатите решиха окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Междувременно преди още промените в ИК да бъдат приети президентът Румен Радев обяви, че ще им наложи вето.

"ЦИК ще се справи с приложението на измененията и допълненията в Изборния кодекс, най-вероятно с много напрежение. Относно ветото на президента, то беше очаквано и политически категорично, като исканата от държавния глава оставка на премиера. Затова и беше направено дори преди да бъдат приети всички промени в ИК", коментира преподавател в СУ "Св. Климен Охридски" и член на ЦИК Димитър Димитров. 

Според Димитров по-любопитна е другата част от гладуваните днес текстове в Изборния кодекс тази за референдумите.  "Те могат да се произнасят по онези части от Конституцията, които сегашният текст позволява да бъдат променяни само чрез Велико народно събрание. Например да се наприва референдум за президента република, коте о различно управелине. Но такава форма на управление е запазена за Велико народно събрание. И подозирам, че тази част от текстовете, които днес бяха гласувани от НС, ще отидат в Конституционния съд. Ако не е разрешено да се правят референдуми по всички въпроси, по които се произнася ВНС, това е едно възможно развитие. То е много любопитно, защото ни предстоят не само парламентарни, а и президентски избори догодина".

Димитър Димитров коментира и казиса с машинното гласуване. Според него, ако ще се правят предсрочни избори, то само за два месеца не биха могат да се осигурят машини. "Могат да бъдат наети максимум 3 000 машини, защото ги има и разполагаме с тях". Димитръв подчерта, че очаква изборите да са в редовния срок, през март. 

Той посочи, че съществува спор дали във всички 9000 секции да има гласуване с хартия паралелно с машините. Ако не се осигури хартиено гла9суване, според него, ще се създаде неравнопоставеност за избирателите, които са дигитално неграмонти и така тяхното участие може да се подтисне. 

"Г-жа Манолова твърди, че от машината излиза готов протокол, но това не е вярно. Машините, на които сме се спрели, правят много дълга разпечатка и тя прилича на сметачните машини, които издават бележки в магазина. Всичко от дългата разписка на машината за гласуване трябва да бъде прехвърлено на хартия. Затова ние в ЦИК искаме да се гласува с машини, когато има мажоритарно гласуване, а когато гласуваш за партия и то с преференция, това е много трудно. За Пловдив например бележките от машината ще са дълги около два метра", предупреди Димитров.

Той уточни, че в ЦИК данните от протоколите пристигат на флашка, но резултатите от комисиите трябва да се донесат на хартиен протокол. "Проблемът с гласуването ще се разреши най-добре, ако се изпрати по един преброител в секция. Той спокойно може да подготви електронна чернова, която ще се пренесе също на хартия Това ще струмва и по-евтино, и ще е по-сигурно", увери Димитър Димитров

Като експерт, той заяви, че най-добре би било да се пренапише сегашния Изборен кодекс, в който вече да не изисква подаване на глас през машина и през интернет, защото "при сегашните условия тези технологии не могат да осигурят тайната на вота, а и никой не може да гарантира тази тайна". "Настояването да има машинно гласуване и да се твърди, че то произвежда протокол е просто неверно, но много му се радват хора като президнта, г-жа Манолова, социалистическата пратия. Това е лесен повод да бъдат обвинявани управляващите. И още едно огромно предимство в кавички машината не позволява да се подават надействителни гласове". 

"Затова от чисто експертна гледна точка машинното гласуване е неоправдано. Иначе всичко, което е написано в Изборния кодекс, колкото и да е трудно и каквото и усилиие да ни коства,  ще бъде изпълнено от ЦИК", увери в заключение Димитър Димитров от ЦИК.
Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18