Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гроздоберът в Брестовица тече с пълна сила

„Кампанията по гроздобера в Брестовица тече с пълна сила. Започнахме с белите сортове и сорта рубин, гроздето е със сравнително добра захарност. От тази седмица започват да се прибират и сортовете  каберне и мерло“. Това заяви кметът на Брестовица Любен Радев.

Той подчерта, отглеждането на грозде е важен поминък за населението на селото и прибирането на реколтата е най-хубавият момент в годината.

Сухата година с недостатъчно дъждове обаче притеснява стопаните, че добивите могат да бъдат по-ниски. За тези от тях, които са успели да осигурят поливане на масивите с грозде обаче, реколтата ще бъде добра. За запазване на реколтата тази година е спомогнало и изграждането на противоградовата площадка, от която през май и юни, когато рискът от падане на градушки е най-голям,  са били изстреляни десетки ракети.

„Лозовите масиви с десертни  и винени сортове  грозде наближават 10 000 дка, голямата част от  които са собственост на частни стопани, а не -  на една или две винарски изби. В селото има и седем винарски изби и това прави селището уникално“.

Епидемията е повлияла негативно на реализацията на продукцията, тъй като десертните сортове, които се берат през август, се изкупуват предимно за консумация край морето през туристическия сезон, който тази година е започнал  късно. От друга страна, поради пандемията, големите вносители са се притеснявали да внасят традиционно големи количества десертно грозде от Гърция и Турция, което е повлияло благоприятно на реализацията на българските сортове.

Запазен обаче е обемът на традиционния износ на десертните сортове за Македония.

Проблемът с работната ръка остава актуален, трудно се намират хора да берат грозде, но идват работници от съседните на Брестовица  населени места – Перущица, Йоаким Груево, заяви Радев.

„За жалост, поради епидемичната обстановка, тазгодишният фестивал „Грозде и вино“ ще бъде отменен, по решение на читалищното ръководство  на селото“, заяви Радев. Той обаче изрази надежда фестивалът да се проведе на 14 февруари, когато жителите на Брестовица отбелязват своя празник.

Интервюто – от звуковия файл: 


Още от категорията

И "Тренд" измери паритет между ГЕРБ и БСП

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември, ГЕРБ и БСП остават в практически паритет.  Това показван данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на..

публикувано на 19.10.20 в 15:37

В УМБАЛ "Пловдив" за първи път поставиха колянна протеза

Проф. Владимир Ставрев консултант от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Емил Миланов, началник отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ „Пловдив“, д-р Никола Измирлиев и операционна сестра Виолета Даскалова представиха първата операция на колянна протеза направена в пловдивска болница.  Пациентката Милена Тодорова на 49 г.  е с полиревматоиден артрит...

публикувано на 19.10.20 в 13:28
Храмов празник на църквата

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен закрилник на българския народ. Празникът се свързва с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец. По този повод във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Великият..

обновено на 19.10.20 в 11:36

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров , пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив. Д-р Чифлигаров описа 2020..

публикувано на 19.10.20 в 09:49

"Старт на кариерата" вече дава работа за 12 месеца на младежите

В програма "Точно днес" разказваме защо за първи път от социалното министерство промениха срока за действие на програмата "Старт на кариера" за младежи до 29 години.  12 месеца младите висшисти ще могат да работят в публичната администрация. Интервюто по темата е с директора на РЗС Пловдив Фани Николова. От тази служба обслужват областите Пловдив,..

публикувано на 19.10.20 в 08:08