Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да уважаваме това, че у нас COVID-19 се развива по-леко

Георги Веснаков
Снимка: FaceBook/Георги Веснаков

"В Кувейт около 90 хиляди са болните от коронавирусна инфекция. От 13 март до преди около 10-тина дни имаше извънредно положение. То включваше полицейски час, което означава, че човек не може да излезе никъде, освен за неотложни нужди. Но и сега в магазина влизаш с маска и ти мерят темпеатурата". Това разказва поетът и художник Георги Веснаков, който от 10 години живее със съпругата си в Кувейт.

В момента той е в Пловдив за участие в Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2020“ и тази вечер ще чете свои стихове в Малката базилика. Заради мерките срещу разпространение на коронавируса, обаче, не е наясно кога ще може да се върне обратно в Кувейт, защото на летището, по думите му, всичко е затворено. На фона на информациите от цял свят за нарастващи случаи на заразени, той коментира: 

"Наистина трябва да уважаваме това, че по-лесно се развива тази пандемия в България. Не пречи нищо човек да си сложи маска и да спазва дистанция, за да не стане това, което става в други страни".

Според Веснаков, много българи наистина се връщат обратно у нас заради COVID-19. Той обаче харесва спокойствието в Кувейт. И ако корона-кризата все пак променя по един или друг начин живота на всички, то в изкуството му тя не оказва влияние.

"Продължавам да рисувам живота - червен, жълт, весел. Тази вечер ще прочета нови стихотворения. И някои от старите, които са по-тежки",  казва Георги Веснаков и допълва, че носи най-добри спомени в сърцето си за Пловдив, където е бул студент, а когато се връща в града - за изложбата си миналия декември и за поетичния фестивал сега - винаги го намира приветлив, обикаляйки с часове улиците. За които е и стихотворението, чието начало много филолози от неговото поколение помнят: "Дъждът плющя по калдъръма"... 

Интервюто с Георги Веснаков е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да учи за лекар и тази година е приет в колеж с първите 4 години, след това ще постъпи в медицинско училище в САЩ. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Признава, че иска да е максимално..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45