Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да уважаваме това, че у нас COVID-19 се развива по-леко

Георги Веснаков
Снимка: FaceBook/Георги Веснаков

"В Кувейт около 90 хиляди са болните от коронавирусна инфекция. От 13 март до преди около 10-тина дни имаше извънредно положение. То включваше полицейски час, което означава, че човек не може да излезе никъде, освен за неотложни нужди. Но и сега в магазина влизаш с маска и ти мерят темпеатурата". Това разказва поетът и художник Георги Веснаков, който от 10 години живее със съпругата си в Кувейт.

В момента той е в Пловдив за участие в Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2020“ и тази вечер ще чете свои стихове в Малката базилика. Заради мерките срещу разпространение на коронавируса, обаче, не е наясно кога ще може да се върне обратно в Кувейт, защото на летището, по думите му, всичко е затворено. На фона на информациите от цял свят за нарастващи случаи на заразени, той коментира: 

"Наистина трябва да уважаваме това, че по-лесно се развива тази пандемия в България. Не пречи нищо човек да си сложи маска и да спазва дистанция, за да не стане това, което става в други страни".

Според Веснаков, много българи наистина се връщат обратно у нас заради COVID-19. Той обаче харесва спокойствието в Кувейт. И ако корона-кризата все пак променя по един или друг начин живота на всички, то в изкуството му тя не оказва влияние.

"Продължавам да рисувам живота - червен, жълт, весел. Тази вечер ще прочета нови стихотворения. И някои от старите, които са по-тежки",  казва Георги Веснаков и допълва, че носи най-добри спомени в сърцето си за Пловдив, където е бул студент, а когато се връща в града - за изложбата си миналия декември и за поетичния фестивал сега - винаги го намира приветлив, обикаляйки с часове улиците. За които е и стихотворението, чието начало много филолози от неговото поколение помнят: "Дъждът плющя по калдъръма"... 

Интервюто с Георги Веснаков е в звуковия файл.


Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04