Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив. Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата. 

На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив, арх. Тереза Колева - експерт по градоустройство и урбанизъм арх. Невена Пачеджиева - член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив и инж. Петър Фандъков - транспортен инженер, експерт по планиране на трафика. 

Предстоящото изменение на ОУП е едно от най- важните събититя на настоящия мандат, защото ще определи бъдещето на грата за десетилетия напред и то в най- важните за живота му сфери - строителство, транспорт, зелена система, културно наследство, акцентира Добромира Костова, която е представител на Зелено движение в групата на ДБ, а в Общинския съвет е председател на комисията по градоустройство.

В предаването "Точно днес" тя сподели, че сред добрите страни на предложения проект е намерението за изграждане на градска железница, която е много екологичен транспорт. По думите й това трябва де е много категорично записано в документа, защото сега той предполага и вариант, в който ОУП да се приеме и без нея. 

Проектът покзва и отговорно отношение към културното наследство, отбеляза общинският съветник.

Проблемни, според нея, са предложенията, свързани със зелената система. 

Тя обяви, че с предложенията има опасност 1500 декара зелени площи, разпръснти в целия град, да изчезнат и да се застроят. 

Особено важно е да се акцентира върху плановете за развитие на южната част на града, където възникват нови квартали. Там има опасност озеленяването да се се остави в ръцете на частните собственици на имоти които да сложат "туи в саксии" и така само формално да спазят изискванията.

Затова от ДБ настояват да бъдат обособени "зелени клинове"- непрекъснати зелени зони, за да се гарантира, че няма да има само имитация на съобразяване с правилата.

Разговорът с Доромира Костова е в прикачения звуков файл, Още от категорията

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!

Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове.  Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди..

публикувано на 01.12.20 в 16:56

Джипита в Пловдив издадоха първите електронни направления за PCR

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Системата за издаване на електронни направления за PCR вече работи и беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника. Тя съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а..

публикувано на 01.12.20 в 15:53

Най-успешната формула - карантина до ваксинирането

„Смятам, че  ваксините  ще имат ефект. Данните на фирмите, които са провели изпитанията, са доста убедителни“. Това подчерта акад. Ангел Гълъбов. По думите му, времето за откриването и тестването на някои от ваксините, като английската, свързана с университета  Оксфорд, и другата - с участието на двама германски турци, е било напълно..

публикувано на 01.12.20 в 15:25

Проектът "Запази ме" вече се изпълнява в Пловдив

Финансовата подкрепа за работици и служители ще е за не повече от 60 дни, след наложените ограничения заради Ковид-19. Как и кой има право, повече  информация за проекта на МТСП - от   Фани Николова , директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив.  Също и мненията на пловдивчани , на които им предстои да останат без работа заради..

обновено на 01.12.20 в 10:14

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините. Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са..

публикувано на 01.12.20 в 09:59