Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив. Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата. 

На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив, арх. Тереза Колева - експерт по градоустройство и урбанизъм арх. Невена Пачеджиева - член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив и инж. Петър Фандъков - транспортен инженер, експерт по планиране на трафика. 

Предстоящото изменение на ОУП е едно от най- важните събититя на настоящия мандат, защото ще определи бъдещето на грата за десетилетия напред и то в най- важните за живота му сфери - строителство, транспорт, зелена система, културно наследство, акцентира Добромира Костова, която е представител на Зелено движение в групата на ДБ, а в Общинския съвет е председател на комисията по градоустройство.

В предаването "Точно днес" тя сподели, че сред добрите страни на предложения проект е намерението за изграждане на градска железница, която е много екологичен транспорт. По думите й това трябва де е много категорично записано в документа, защото сега той предполага и вариант, в който ОУП да се приеме и без нея. 

Проектът покзва и отговорно отношение към културното наследство, отбеляза общинският съветник.

Проблемни, според нея, са предложенията, свързани със зелената система. 

Тя обяви, че с предложенията има опасност 1500 декара зелени площи, разпръснти в целия град, да изчезнат и да се застроят. 

Особено важно е да се акцентира върху плановете за развитие на южната част на града, където възникват нови квартали. Там има опасност озеленяването да се се остави в ръцете на частните собственици на имоти които да сложат "туи в саксии" и така само формално да спазят изискванията.

Затова от ДБ настояват да бъдат обособени "зелени клинове"- непрекъснати зелени зони, за да се гарантира, че няма да има само имитация на съобразяване с правилата.

Разговорът с Доромира Костова е в прикачения звуков файл, 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44