Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Мишинден "зашиваме" устата на мишката, да не вреди

Празниците, като отбелязваният след Димитровден „Мишинден“, правят със сигурност общността  много по-сплотена, защото освен че се създават от нея, те и се спазват в различните краища на страната по различен начин, заяви уредникът в Регионален етнографски музей Пловдив Гроздалина Георгиева.

Тя уточни, че празникът е в чест на мишките, за да не пакостят. В миналото стопанката рано сутринта е трябвало да вземе пресни екскременти от крава, биволица или волове, ако няма такова животно, за да намаже с тях стената, около огнището, кътовете в стаята, хамбара, зимника и сандъка с дрехи. Тя е изпълнявала този ритуал мижешком и на въпрос на друга жена  „какво правиш, майко или бабо, и тя е отговаряла “мажа очите, ушите, краката и устата на мишките, за да не наяждат нищо в къщата“.

Георгиева подчерта, че това е имитативна и вербална магия, която се наблюдава и в други празници от народния календар, като напр. „вълчите дни“.

Празникът е сред малкото дни в годината, в които е забранено да се върши каквато и да е къщна работа. В Пловдивския край дори жените са си зашивали  в този ден двата края на сукмана с идея, че вече са направили нещо, за да „зашият“ устата на мишката.

По думите на Георгиева, в Тетевенско в празника е вплетен дори и св. Нестор и там жените от вечерта правят леплива кал с тръни и сутрин ги  палят, гонейки мишките с предпазна цел да защитят посевите и зърното от мишките и дребните гризачи.

„Животът тогава е приказен, нямало е медии, но е имало създадени „местни центрове“, които са намирали поводи да празнуват и сплотят общността – винаги има общност, винаги има чувство за празник и трапеза. Храната е най-силният фактор, събиращ хората. Има какво да следваме“.

Интервюто – от звуковия файл: 


Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07