Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведение в Пловдив погазва антиковид мерките, тормози с шум и музика

Според полицейския патрул вътре били един от заместник-кметовете на Пловдив и шефът на "Напоителни системи"

| обновено на 03.11.20 в 13:15

Сигнал за работещо след полунощ заведение в Пловдив, в грубо нарушение на противоепидемичните мерки, подаде до всички държавни институции Ивайло Спасов.

Минути преди полунощ той сигнализира на телефон 112 за силен шум, музика и пеене от някое от близките 7 заведения, разположени едно до друго на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив. Според разпоредбите на Областния кризисен щаб не би трябвало да работят заведения с удължено работно време. След минути става ясно, че това е клуб "Сохо".

Час по-късно Ивайло Спасов подава втори сигнал, като пита защо заведението работи и няма патрул, за да го спре. 

„Точно в този момент с жена ми видяхме полицейски автомобил да се доближава до заведенията. Минути по-късно те си тръгнаха, но силният шум не спря и заведението не беше затворено.  Когато попитах полицаите, те ми отговориха, че не можели, тъй като в клуба се намирали кметът на Пловдив, а след наша реакция, че той е в болница с COVID-19, се поправиха, че бил заместник-кмет, както и шефът на Напоителни системи. Не уточниха кой от заместник-кметовете е вътре. Казаха, че щели да го отразят в своя докладна записка до началника на Шесто районно управление на полицията. След това си тръгнаха“, пише възмутеният пловдивчанин. В профила си във фейсбук Спасов публикува клипове, от които се вижда, че след полунощ купонът е в разгара си.

„Разчитам, че имената на овластените личности, които покровителстват тези действия, ще бъдат открити, оповестени и те ще понесат своята отговорност. Настоявам разрешителното за удължено работно време на това заведение да бъде отнето“, пише Ивайло Спасов. 

„Нашата гледна точка е, че наистина сме съгласни, че това е погазване на правилата, но не по наша вина, каза в отговор на сигнала Деян Найденов, един от съдружниците във фирмата, която стопанисва ресторант „Сохо“.  В понеделник ресторанта не работи и сме го дали под наем за частно мероприятие, а в договора изрично сме упоменали, че трябва да приключи в 23.30 часа, но не са го спазили. Затова те ще си понесат вината. И ние също сме неприятно изненадани, защото всичко се стоварва върху нас с пълни сили. Знаем, че в момента тези теми са много дискутирани, съжаляваме, че попадаме в тази ситуация“

Той подчерта, че ресторантът е бил нает от частно лице.

„Ще си търсим правата, тъй като в момнта се на нарушава нашия престиж. При нас се извършени множество проверки, в които сме показали, че спазваме всички правила от щаба“, каза още Найденов.

Областният управител Дани Каназирева свика специален брифинг по този сигнал. Тя обясни, че е разговаряла с пловдивският кмет Здравко Димитров, който категорично е отрекъл там да е присъствал заместник-кмет на Община Пловдив. Полицията също прави своя проверка по случая.

Дани Каназирева обаче не уточни дали е имало високопоставени служители на въпросното парти.

Не мога да кажа кой е присъствал на това парти. Аз бях изненада, както и вие. Нито знам, нито мога да твърдя кой е бил на въпросното парти.

Твърди се, че партито е било по повод рождения ден на Кирил Търев, общински съветник от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Още днес ще бъде съставен акт и наложена глоба в размер на 3000 лева  на клуб „Сохо“ за неспазване на противоепидемичните мерки и работа на заведението след 23:30, което е в противоречие с решение на ОКЩ. Това съобщиха от областната администрация след среща на Дани Каназирева с директора на  Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев, 

„Даденият толеранс от 10 дни приключи. Проверките продължават. Спираме с предупрежденията и започваме със санкции на обекти, които не спазват заповедите на здравния министър и решенията на Областния кризисен щаб“, заяви Дани Каназирева.

На проведената онлайн среща с кметовете на общините в областта  бе взето решение, по искане на областния управител, по места да  бъдат сформирани екипи, които засилено да проверяват заведенията, особено в петък и събота. 

Кметовете съобщиха, че в повечето общини вече  работят  с органите на реда по контрола и  спазването на противоепидемичните мерки в кооперативните пазари.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39