Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведение в Пловдив погазва антиковид мерките, тормози с шум и музика

Според полицейския патрул вътре били един от заместник-кметовете на Пловдив и шефът на "Напоителни системи"

| обновено на 03.11.20 в 13:15

Сигнал за работещо след полунощ заведение в Пловдив, в грубо нарушение на противоепидемичните мерки, подаде до всички държавни институции Ивайло Спасов.

Минути преди полунощ той сигнализира на телефон 112 за силен шум, музика и пеене от някое от близките 7 заведения, разположени едно до друго на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив. Според разпоредбите на Областния кризисен щаб не би трябвало да работят заведения с удължено работно време. След минути става ясно, че това е клуб "Сохо".

Час по-късно Ивайло Спасов подава втори сигнал, като пита защо заведението работи и няма патрул, за да го спре. 

„Точно в този момент с жена ми видяхме полицейски автомобил да се доближава до заведенията. Минути по-късно те си тръгнаха, но силният шум не спря и заведението не беше затворено.  Когато попитах полицаите, те ми отговориха, че не можели, тъй като в клуба се намирали кметът на Пловдив, а след наша реакция, че той е в болница с COVID-19, се поправиха, че бил заместник-кмет, както и шефът на Напоителни системи. Не уточниха кой от заместник-кметовете е вътре. Казаха, че щели да го отразят в своя докладна записка до началника на Шесто районно управление на полицията. След това си тръгнаха“, пише възмутеният пловдивчанин. В профила си във фейсбук Спасов публикува клипове, от които се вижда, че след полунощ купонът е в разгара си.

„Разчитам, че имената на овластените личности, които покровителстват тези действия, ще бъдат открити, оповестени и те ще понесат своята отговорност. Настоявам разрешителното за удължено работно време на това заведение да бъде отнето“, пише Ивайло Спасов. 

„Нашата гледна точка е, че наистина сме съгласни, че това е погазване на правилата, но не по наша вина, каза в отговор на сигнала Деян Найденов, един от съдружниците във фирмата, която стопанисва ресторант „Сохо“.  В понеделник ресторанта не работи и сме го дали под наем за частно мероприятие, а в договора изрично сме упоменали, че трябва да приключи в 23.30 часа, но не са го спазили. Затова те ще си понесат вината. И ние също сме неприятно изненадани, защото всичко се стоварва върху нас с пълни сили. Знаем, че в момента тези теми са много дискутирани, съжаляваме, че попадаме в тази ситуация“

Той подчерта, че ресторантът е бил нает от частно лице.

„Ще си търсим правата, тъй като в момнта се на нарушава нашия престиж. При нас се извършени множество проверки, в които сме показали, че спазваме всички правила от щаба“, каза още Найденов.

Областният управител Дани Каназирева свика специален брифинг по този сигнал. Тя обясни, че е разговаряла с пловдивският кмет Здравко Димитров, който категорично е отрекъл там да е присъствал заместник-кмет на Община Пловдив. Полицията също прави своя проверка по случая.

Дани Каназирева обаче не уточни дали е имало високопоставени служители на въпросното парти.

Не мога да кажа кой е присъствал на това парти. Аз бях изненада, както и вие. Нито знам, нито мога да твърдя кой е бил на въпросното парти.

Твърди се, че партито е било по повод рождения ден на Кирил Търев, общински съветник от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Още днес ще бъде съставен акт и наложена глоба в размер на 3000 лева  на клуб „Сохо“ за неспазване на противоепидемичните мерки и работа на заведението след 23:30, което е в противоречие с решение на ОКЩ. Това съобщиха от областната администрация след среща на Дани Каназирева с директора на  Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев, 

„Даденият толеранс от 10 дни приключи. Проверките продължават. Спираме с предупрежденията и започваме със санкции на обекти, които не спазват заповедите на здравния министър и решенията на Областния кризисен щаб“, заяви Дани Каназирева.

На проведената онлайн среща с кметовете на общините в областта  бе взето решение, по искане на областния управител, по места да  бъдат сформирани екипи, които засилено да проверяват заведенията, особено в петък и събота. 

Кметовете съобщиха, че в повечето общини вече  работят  с органите на реда по контрола и  спазването на противоепидемичните мерки в кооперативните пазари.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11