Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има недостиг на медикаменти за Covid-19

| обновено на 18.11.20 в 17:01

Все още не са напълно напълно решени проблемите с медикаментите за домашно лечение на Covid-19. В пловдивските аптеки трудно се намира най-изписвания антибиотик на болни с коронавирус. Нискомолекулярни хепарини има в определените по списък аптеки, публикувани на сайта на ИАЛ, но те се отпускат само на бременни жени.

„Натискът върху аптечната мрежа е изключително сериозен. В момента усложненията идват и от противоепидемичните мерки, които са наложени, и от това, че хората, които са болни или контактни, трябва да бъдат в карантина, но се налага да излизат да купят лекарства за своите болни близки. Има семейства, в които всички са болни. Затова този натиск, е и от болни хора, които са в крайна нужда“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Дима Стайкова, председател на Регионалния съюз на фармацевтите в Пловдив.

Тя каза, че ситуацията в пловдивските аптеки, е като тази и в останалите градове на страната.

"Има дефицит на лекарства, тъй като потреблението е изключително голямо. Всъщност никой не е могъл да предвиди точно мащаба на тази епидемия, тя не е само в България, а в целия свят. Но ние трябва да бъдем гъвкави и да се стараем този недостиг да бъде под контрол. Защото в момента, от най-изписвания антибиотик за лечение в домашни условия на Covid-19 в България, има регистрирани 12 лекарствени продукта, които са произведени от 12 различни производители. В момента в аптеките се намират не повече от 3, ако изобщо се намерят и тези 3. Опитваме се да бъдем гъвкави. И ако няма на едната фирма, то поне да вземем от тази фирма, която е осигурила все пак някакви количества. Но когато лекарят е предписал медикамент с неговото търговско име, тоест произведен от точна определена фирма, законът и наредбата ни спира да заменим този продукт, който е наличен в аптеката. А нали разбирате, че ако пациентите не получат продукта си в първата аптека, те ще обикалят още“, обясни Стайкова.

Тя каза, че преди 15 дни, когато не се регистрираха толкова много заразени с коронавирус, хората са изпаднали в паника и са предприели запасяване с медикаменти, за които в социалните мрежи се твърди, че са за лечение на Covid-19.

„Тогава имаше паническа вълна на презапасяване. Искам да кажа на всички ваши слушатели, в момента в България не функционира електронната рецепта. Всички рецепти, които са изпратени по вайбър, всички рецепти, които са копирани отнякъде, те са нередовни и не следва да бъдат изпълнявани“, каза Дима Стайкова.

Репортерска проверка установи, че в Пловдив е направена доставка на допълнителни количества нискомолекулярни хехарини, но те се отпускат само в определени аптеки и само за приложение при бременни жени. Те трябва да представят рецепта и документ за генетично изследване.

В някои от тях обаче наличните количества са изчерпани. На нуждаещите се жени, се казва, че при заявка, необходимият медикамент ще бъде доставен в рамките на 3-4 дни.

„В тези аптеки не навсякъде има количества. Колегите там са предупредени и ще реагират на всички постъпили рецепти, които са придружени с нужните документи“, заяви Дима Стайкова.

Нискомолекулярните хепарини са необходими и за други пациенти.

„Има притеснение сред пациенти. Най-вече сред тези, които вече са вкъщи след някакво оперативно лечение. В момента има и пациенти с Covid-19, чиито състояние е усложнено, но не са в болница. Това е решение на лекарите, които ги лекуват, но те изписват нискомолекулярен хепарин за терапия на тези болни. Притеснението ни е, че не можем да ги осигурим, за цялата тази група от хора, които могат да се нуждаят  от тези медикаменти, остава за аптеките, подчерта Дима Стайкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12