Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Играч първи, приготви се" в "Звукът на киното"

| обновено на 29.11.20 в 10:32

Музика от филм на Стивън Спилбърг ви предлагаме тази събота и неделя в "Звукът на киното". Фантастичният "Играч първи, приготви се“ е сниман по едноименния роман на  Ърнест Клайн и се появи на екран през 2018 година. 

„Играч първи, приготви се“ е интертекстуален филм за носталгията, който връща зрителя към 70-те и 80-те години на XX век, макар че – за разлика от книгата – борави още с елементи от 90-те години на века и използва образи от първите две десетилетия на новия. 

В лентата се откриват стотици препратки към световното кино, популярните телевизионни предавания, музиката, компютърните игри, аниметата и комиксите. И когато зад всичко това стои креотивността и професионлазма на Стиван Спилбърг, успехът е гарантиран.

Част от този успех се дължи и на композитора на музиката на "Играч първи, проиготви се" - Алън Силвестри. В неговата визитка на филмов композитолр се открояват заглавия като „Завръщане в бъдещето”, „Хищникът”, „Бездната”, „Форест Гъмп”, „Кой натопи Заека Роджър”, „Съдия Дред”, „Мумията се завръща”, „Беулф”. Така че, удоволствието е гарантирано - не го изпускайте - в събота след новините в 8.00  и в неделя след 15 часа.

Още от категорията

Хора, битки и избори „Точно днес“

До 30 април се удължава извънредната епидемична обстановка у нас, което означава, че парламентарните избори ще се провеждат в ковид реалност. Какво обаче се случва с хората, които се оказаха в капана на кризата? Отговорите търсим във времето от 6 до 9.30 часа, ето какво ще чуете:  Ресторантьорският бизнес е един от най-засегнатите от ковид..

публикувано на 26.01.21 в 15:59

Желано и възможно „Ден след ден“

Желанията и намеренията, измерени в пари, почти винаги надвишават възможностите. Темите в „Ден след ден“ днес потвърждават това. Изпълнението на проект за водоснабдяване на Пловдив и региона от язовир „Въча“ би струвал около 500 милиона лева-сума, която на този етап не може да дойде нито от държавния бюджет, нито по европейски програми, смята проф...

публикувано на 26.01.21 в 14:29

"Добро утро, Ден!" със Стефан Шивачев

Тази седмица „Добро утро, ден!“ ще е поздрав от директора на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев. Освен изследовател, той е част от пловдивската история, която заедно с колегите си пази и разказва, и с двата си мандата като общински съветник. В тази поредица го разходихме по 24 - те часа на денонощието и неговите ритуарли от..

обновено на 26.01.21 в 13:53

Здраве и любов във „Вход свободен“

В последния вторник на януари, говорим за събитието „Естествено зачеване на 20, 30 или 40 - мисията възможна.“ Това е безплатен уебинар, организиран в съвместна инициатива, с гост-лектор Станислава Льокок, натуропат. Разговоряме с Габриела Григорова, един от организаторите. Понеже наближава най-любовният месец, си говорим за начина, по..

обновено на 26.01.21 в 09:51

Това е положението "Точно днес"

Репликата може да се отнесе към всяка от темите в предаването във вторник сутрин, всъщност към всеки ден, твърде подобен на предишния напоследък.... Ковид  и следата му ще присъстват в три от разговорите ни във вторник. Иван Иванов, който е представител на Българската ритейл асоциация в Пловдив ще чуем с патос или  страх да коментира отварянето на..

публикувано на 25.01.21 в 16:59