Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата, включително и за срещи наживо.“Това заяви  директорът Мария Гайдарова.

По думите й, летните месеци учителите са използвали, за да работят интензивно върху своята подготовка.

Спецификата на възрастта на децата от І – до ІV клас изисква те да не бъдат оставяни сами, нито без контрол и подкрепа по време на обучението онлайн, което е съществен проблем.

„Мисля, че би било добра идея, ако има организирани дежурни паралелки присъствено обучение на децата на работещите на „първа линия“ – лекарите, полицаите, хранителните магазини.  Страховете на родителите са основателни и по отношение задържане вниманието на децата. МОН даде възможност учебните часове да бъдат по 20 мин., когато са онлайн, за да следват и почивки и концентрацията на децата да не бъде проблем“.

Гайдарова  бе категорична, че учителите днес са много по-подготвени да реагират на ситуацията, отколкото са били през месец март.

Комуникацията родител-учител вече е на друго ниво – партньорство, сътрудничество, доверие, подкрепа. Образованието по същество е социален акт и всичко това е в основата на неговия успех. Комуникацията вече е на друго ниво, заяви още Гайдарова.

„Като иновативно училище, в ОУ„Райна Княгиня“  сме заложили работа по проекти и групова работа за всеки един учебен час за изграждане на умения. Това означава децата да си сътрудничат, да бъдат в комуникация и да развиват уменията си заедно. А родителите трябва да им помагат“.

Като председател на УС на Фондация  „Световен образователен форум - България“, Гайдарова уточни, че Фондацията разработва платформа за взаимопомощ на учители, която ще бъде безплатна за всички училища на територията на страната. Идеята е учителите да работят в мрежа и да си сътрудничат по всяко време. 


Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33