Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата, включително и за срещи наживо.“Това заяви  директорът Мария Гайдарова.

По думите й, летните месеци учителите са използвали, за да работят интензивно върху своята подготовка.

Спецификата на възрастта на децата от І – до ІV клас изисква те да не бъдат оставяни сами, нито без контрол и подкрепа по време на обучението онлайн, което е съществен проблем.

„Мисля, че би било добра идея, ако има организирани дежурни паралелки присъствено обучение на децата на работещите на „първа линия“ – лекарите, полицаите, хранителните магазини.  Страховете на родителите са основателни и по отношение задържане вниманието на децата. МОН даде възможност учебните часове да бъдат по 20 мин., когато са онлайн, за да следват и почивки и концентрацията на децата да не бъде проблем“.

Гайдарова  бе категорична, че учителите днес са много по-подготвени да реагират на ситуацията, отколкото са били през месец март.

Комуникацията родител-учител вече е на друго ниво – партньорство, сътрудничество, доверие, подкрепа. Образованието по същество е социален акт и всичко това е в основата на неговия успех. Комуникацията вече е на друго ниво, заяви още Гайдарова.

„Като иновативно училище, в ОУ„Райна Княгиня“  сме заложили работа по проекти и групова работа за всеки един учебен час за изграждане на умения. Това означава децата да си сътрудничат, да бъдат в комуникация и да развиват уменията си заедно. А родителите трябва да им помагат“.

Като председател на УС на Фондация  „Световен образователен форум - България“, Гайдарова уточни, че Фондацията разработва платформа за взаимопомощ на учители, която ще бъде безплатна за всички училища на територията на страната. Идеята е учителите да работят в мрежа и да си сътрудничат по всяко време. 


Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08