Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" ще продължи да работи за развитието на града

Има два варианта за развитие на Фондация „Пловдив 2019“. Това обяви зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който е неин председател. 

Единият е тя да се превърне в структура за събития, маркетинг и реклама и да продължава да развива бранда „Европейска столица на културата“. Другият – да бъде пресртруктурирана и да остане като звено, което да подготвя проекти за привличане на еврофинансиране в сфертата на културата.

 „Пловдив е един от 4-те града, които участват в съвместна работна група с независимия културен сектор. Ние работим  по проекта, който България ще внесе като част от Националния си план за възстановяване и развитие. Това означава, че доста средства ще дойдат за култура през този план и ще бъде много ключово, ако Пловдив продължи да разполага с такава структура, която да кандидатства за това финансиране“, подчерта Панов. 

Той ще предложи двете идеи на кмета Здравко Димитров и едва след решаване коя ще се избере, ще се поставят на дневен ред и въпроси, свързани с числения състав на фондацията.

До края на тази година се очаква публикуването на финалния доклад на ЕК, представящ европейския мониторинг на Пловдив 2019-та, като международната мониторингова компания е назначена от ЕК. Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев припомни, че според първия финален мониторинг на ефекта на титлата “Европейска културтна столица“ върху  туризма и икономиката, 1 милион и 200 хиляди българи са посетили поне едно събитие от програмата й, което е 38,6% ръст в сравнение с 2015-та година.

В отчета на Велчев за годината той отличи номинацията на квартал „Капана“ за 1 от 32-те най-успешни иновации и иновации в културното наследство в Европа, и старта на първия етап от отворената програма „Наследство“, част от наградата на ЕС „Мелина Меркурий“, която фондацията получи през 2018-та. По нея с 1,5 милиона евро ще се подкрепят културни прокети, като към момента има 8 сключени договора.  Предстои подписването на още договори, забавени заради ковид-кризата, и започване на вторият етап на програмата с нови проекти.
Още от категорията
Кино

Кино "Космос" по света и у нас

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са..

публикувано на 26.01.21 в 13:30

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“. Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца. Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора..

обновено на 26.01.21 в 07:25

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години. Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. К ато автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури. "Недко Итинов притежава изключително развита..

публикувано на 25.01.21 в 14:03

Дипломантите на НХГ показват изложбата "Калиграма"

Дипломантите на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" показват от днес и онлайн - изложбата „Калиграма“ . Това са творби на учениците от специалност „Рекламна графика“ от 12 в клас. Те са създали въздействащи графични образи, свързани и посветени на любим текст от известен писател . Учебната задача е реализирана под ръководството на..

публикувано на 25.01.21 в 13:54

Конструкцията на кино "Космос" е запазена и емблематична

Кино "Космос" -  с бъдеще неясно, изненада ни пожар, за щастие овладян навреме и без съществени поражения. Говорим с арх.  Димитър Балджиев , автор на последния одобрен проект за реконструкция на сградата.  До къде сме и какво предстои в постковид условия за реализация от проектантите и от община Пловдив ?  Днес се очаква кметът на район "Централен"..

публикувано на 25.01.21 в 10:32