Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше на прага на закриването. Сега да отдадем дължимото на хората, които работеха да има такава болница“.  Това заяви пред радио Пловдив кметът Здравко Димитров.

Той бе категоричен, че в болницата ще има Ковид- отделение със 60 легла, което означава  около 40%, вместо първоначално заложените 20%.Нужда от конфронтации няма. Вирусът е коварен и не подбира възраст и партии.

„Аз нямам проблеми с никого, не съм влизал в територията на никого, отговарям за община Пловдив и нося отговорността за здравните заведения“, заяви Димитров.

Той уточни, че общината разполага с доклад на експерти, които са обследвали болница „Св.Мина“ и са дали мнението си дали може да стане ковид болница.

„Когато има пандемия, има субординация и когато се вземе решение на държавно и областно ниво, ние изпълняваме“.

По думите на Димитров,  докладът на експертната комисия от месец март е бил недвусмислен, че МБАЛ „Св.Мина“ не е подходяща за ковид-болница, но никой  не се е съобразил с мнението на Общината. В доклада е записано поименно кой какво мнение е дал.

За сегашната ситуация отговорност трябва да поеме този, който е решил, че МБАЛ „Св.Мина“ може да бъде ковид болница - Областният кризисен щаб. В нея има в момента 60 ковид болни, 9 сестри, 10 лекари, 12 сестри, изгражда се кислородната система за да има до всяко легло апарат. 4 са отделенията, като „кардиологично“, „ревматологично“ и „детско“ е трябвало да бъдат изведени. Задължително е трябвало да бъде направен анализ, преди решението.

„Има липса на персонал, събираме отвсякъде, но това е във всяка една болница. Вчера дойдоха 10 доброволци. На този етап медиците се справят и ще се справят, ако леглата за лечение на ковид са 60“.

По думите на Димитров, на този етап в болницата няма проблеми за лечение на леките и среднотежките случаи. Леглата са 60, колкото са и болните в момента и това е пълният капацитет на болницата.

„Това, което лекарите правят в момента, е героизъм. Не можеш да си лош човек и да си добър доктор. Поклон, за това, което лекарите  вършат. Те пишат нова страница в българската медицина“,  заяви още Здравко Димитров.


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08