Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше на прага на закриването. Сега да отдадем дължимото на хората, които работеха да има такава болница“.  Това заяви пред радио Пловдив кметът Здравко Димитров.

Той бе категоричен, че в болницата ще има Ковид- отделение със 60 легла, което означава  около 40%, вместо първоначално заложените 20%.Нужда от конфронтации няма. Вирусът е коварен и не подбира възраст и партии.

„Аз нямам проблеми с никого, не съм влизал в територията на никого, отговарям за община Пловдив и нося отговорността за здравните заведения“, заяви Димитров.

Той уточни, че общината разполага с доклад на експерти, които са обследвали болница „Св.Мина“ и са дали мнението си дали може да стане ковид болница.

„Когато има пандемия, има субординация и когато се вземе решение на държавно и областно ниво, ние изпълняваме“.

По думите на Димитров,  докладът на експертната комисия от месец март е бил недвусмислен, че МБАЛ „Св.Мина“ не е подходяща за ковид-болница, но никой  не се е съобразил с мнението на Общината. В доклада е записано поименно кой какво мнение е дал.

За сегашната ситуация отговорност трябва да поеме този, който е решил, че МБАЛ „Св.Мина“ може да бъде ковид болница - Областният кризисен щаб. В нея има в момента 60 ковид болни, 9 сестри, 10 лекари, 12 сестри, изгражда се кислородната система за да има до всяко легло апарат. 4 са отделенията, като „кардиологично“, „ревматологично“ и „детско“ е трябвало да бъдат изведени. Задължително е трябвало да бъде направен анализ, преди решението.

„Има липса на персонал, събираме отвсякъде, но това е във всяка една болница. Вчера дойдоха 10 доброволци. На този етап медиците се справят и ще се справят, ако леглата за лечение на ковид са 60“.

По думите на Димитров, на този етап в болницата няма проблеми за лечение на леките и среднотежките случаи. Леглата са 60, колкото са и болните в момента и това е пълният капацитет на болницата.

„Това, което лекарите правят в момента, е героизъм. Не можеш да си лош човек и да си добър доктор. Поклон, за това, което лекарите  вършат. Те пишат нова страница в българската медицина“,  заяви още Здравко Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12