Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избори в два дни са неуместни заради недоверието у нас

Спомената от президента Румен Радев дата за провеждане на парламентарните избори - 28 март и първата възможна дата по закони и отговаря на политическата линия, която той следва по отношение на правителството, каза в предаването "Точно днес" политологът и член на ЦИК доц. Димитър Димитров. 

"Спорно е дали това е най- благоприятно от епидемиологична точка, но няма как да го знаем, защото ситуацията е много динамична". 

Организацията на изборите с оглед на здравната безопасност на хората е възможно, смята политологът. Според него много силно ще се наблегне на противоепидемичните мерки - носене на маски, дезинфекция, проветряване, ръкавици за гласуване с машини. 

Обсъжда се и възможността до СИК да се допускат хора, които са преболедували Ковид-19, както и това да се препоръча бърз тест за членовете на комисиите.

Открит е въпросът за гласуването с подвижна урна от хората, които са под карантина заради Ковид. Решението предстои да вземе в  комуникация с НОЩ. По отношение на организиране на секции на открито, Дмитров я смята за възможна, но не и масова практика.

По думите му идеята за гласуване в два последователни дни не е уместна. Причината е в недоверието към администрирането в изборния ден у нас.

"Гласуване по този начин означава материали от гласуването от всеки един ден да се съхраняват някъде, така че всички да имат доверие. Чехия, Македония, Швейцария и други страни имат такава практика, но при тях никой не се съмнява в това, което се случва в паузите между гласуването в различните дни".

Според Димитър Димитров не е необходимо да се истеризира около изборите, както и да се отваря Изборния кодекс, за "ковид- поправки". Той определи нагнетяването на напрежението около процедурите като изгодно за партии, които, ако няма такова - намат шанс за успех.

Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00