Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето "помни" Ковид-19 месеци след преболедуването

Ръководителят на катедрата по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" се позова на изследване но германски учени, които са открили поражения при над 60% от преболедували в началото на пандемията пациенти. 

Изследването е много прецизно и не се прилага масово, но като се има предвид, че вирусът действа на съдово ниво, не е изключено последващият контрол на болните да стане постоянен регламент.

По думите на проф. Николов и у нас тежкият изход от вирусната инфекция най- вероятно се дължи на поражение върху сърцето и съдовете.  Наблюдаваме много повече тромбо- ямболични инциденти, повече инфаркти и инсулти. Пациенти споделят, че по- трудно регулират кръвното си налягане след прекаран Ковид- 19. 

Д-р Николов се обяви категирично "за" поставянето на ваксина. Той самият ще се ваксинира и поризова всички да го напряват, защото няма на какво да се надяваме. ЗА разлика от Китай карантината не може да бъде толкова строго прилагана и спазвана в нашите общества.

Според него познаните противогрипни ваксини също имат странични описани странични ефекти, но хората ги прилагат от години. Страничните действия са твърде малко. 

Вредата ако не се направи ваксина би била много по- голяма, ако тя се постави.

Кардиологът посъветва хората да се консултират редовно с личните си лекари или с кардиолозите, като ги проследяват, ако са хронично болни. Профилактично аспирин могат да взимат хората, които нямат стомашни проблеми, но това не е панацея. Нека хората да са внимателни и с широко рекламирани медикаменти, за които се твърди, че са едва ли не "панацея", посъветва още д-р Николов. Маската и дистанцията ще помогнат повоче от спекулативните коктейли от лекарства и субстанции.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14