Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

66% от децата се върнаха в забавачките и в училище

| обновено на 04.01.21 в 16:55

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-и до 4-и клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. 

Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12-и януари. 

Детските заведения и училища в Община Пловдив са напълно готови да стартират учебния процес, обяви в ефира на РП ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. 

По думите му, това са 52 градини, 17 ясли и училищата от 1 до 4 клас. 

"12 000 са децата, обхванати от забавачките в града, като се очаква в следващите дни около 60 до 70 процента от тях да дойдат в ясли и градини", прогнозира Стефан Стоянов. Данните за понеделник сочат, 65.7% от децата са обратно в градините, а 67.5% в яслените групи.

За да се предотврати струпване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите, които са преценили, че детето им ще бъде присъствено в детско заведение, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, могат да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

За децата, които възобновяват посещенията си в детски градини и ясли, при отсъствие за повече от 2 месеца, се предоставя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

В рамките на месец бяха дезинфекцирани активните повърхности в сградите на всички 52 общински детски градини в Пловдив чрез нова немска нанотехнология, която осигурява трайна антимикробна защита за повече от една година срещу всякакви вируси и бактерии, в това число и срещу COVID-19. 

Дезинфекцията е напълно безопасна и е съобразена с изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерство на земеделието, храните и горите.

Всички екипи на училищата, детските градини и ясли са инструктирани да спазват протоколите при заболяване на дете или човек от екипа. Сградите са дезинфекцирани и подготвени за първия учебен ден. 

Детска града „Бреза“, която през декември беше затворена заради авария на водопровода, отваря врати в нормален режим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията със сериозни мерки за мача "Локомотив" - "Левски"

Полицията ще осигури спокойното протичане на футболната среща на стадион „Локомотив“ тази вечер. В ход са комплекс от мерки за охрана на обществения ред, контрол и организация на движението в града във връзка с предстоящата футболна среща на стадион „Локомотив” между отборите на ПФК „Локомотив” и ПФК „Левски”, която започва в 21.15 ч. В..

обновено на 02.08.24 в 17:07

Лумна нов пожар, този път в кв. "Изгрев" в Пловдив

Сигнал за пожар в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в кв. "Изгрев" вдигна по тревога пет пожарни автомобила и автомеханична стълба.  Пожарът е възникнал по време на работа.  Няма пострадали. 

обновено на 02.08.24 в 17:07

Започва прокурорска проверка за обгазяването на Пловдив

Районна прокуратура - Пловдив образува досъдебно производство за установяване на причините за замърсяването на въздуха в Пловдив и селищата около депото за отпадъци в Цалапица. Наблюдаващият прокурор е дал указания на мястото на възникналия пожар да се извършат съвместни огледи с контролиращите институции - РИОСВ, РЗИ, Противопожарната служба и да..

публикувано на 02.08.24 в 15:43

Постоянен арест за мошеника, измамил двама възрастни

Измамникът, който успя да заблуди и ограби почти 7 000 лева от двама възрастни в Пловдив, остава в ареста.  Рецидивистът Петър Станев, на 48 години и осъждан вече 16 пъти за кражби, измами и грабежи, е извършил поредният си удар е два три дни след като излязъл от затвора.   За свои жертви той избрал 86-годишен мъж и година по-възрастна жена. Пред..

публикувано на 02.08.24 в 15:13

ФПЧ намаляват, РИОСВ регистрира увеличен "бензен" във въздуха на Пловдив

Заради дима от пожара на депото за отпадъцив Цалапица, в Пловдив все още има завишени стойности на фини прахови частици, съобщиха от РИОСВ.  Към 13 часа двата измервателни пункта „Каменица“ и „Тракия“ регистрират съответно 34 и 22 микрограма на кубически метър.  Пикът е достигнат около 10 часа днес, когато стойностите достигнаха 151 микрограма..

публикувано на 02.08.24 в 14:03