Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ботев е знаме на непокорната младост в името на Отечеството

„За Ботев се пише и говори изключително трудно, когато човек е искрен и когато има известна компетентност да говори по големите проблеми, свързани със същността на българската нация,  с нейното настояще и бъдеще. С доста резерви приех предложението да произнеса слово за Ботев, тъй като, отбелязвайки неговото рождение или мъченическата му гибел, има много фалш в тези годишнини.  И особено когато политическата класа се намесва, за да получи своеобразна инициация да управлява или да получи Ботева индулгенция за съпътстващите грехове при всяко управление“. Това заяви  историкът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Тодор Радев.

По думите му, гениалността на Ботев трябва да се приема в неговото триединство като поет, революционер и журналист, защото Ботев е изключителен публицист.

„Народът вчера, днес и утре“- едва ли има какво повече да се каже в това заглавие, или „Смешен плач“ и ме безпокои изключително опасността речите за него да не придобият характера на един смешен плач и той да ни заклейми с „...а вий, вий сте идиоти“. Трябва сега  да имаме предвид дали българия и целият свят не са обхваната от  една „Политическа зима“ и ние да намерим начин как от зимата да тръгнем към пролетта.

Героите винаги са употребявани и ако е само това, то е най-лошото, ако не се вниква в истинската героика. „Ако не бяха загинали Ботев и Левски, със сигурност, не биха били героизирани, защото биха се включили в политическия живот“.

Доц. Радев подчерта, че Ботев е роден с името Христо, по стар стил на 25 декември, и изживява своята Голгота като Христос в името на българската нация.

 „Ботев е знаме на непокорната младост в името на Отечеството“.

Интервюто чуйте от звуковия файл


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08