Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксинирането на 1,5 млн. българи до август е фантасмагория

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

"Ваксинирането на милион и половина души до лятото е непосилна задача за нашите здравни власти и ми звучи като фантасмагория". Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментирайки днешно изказване проф. Тодор Кантарджиев. 

Медицината казва, че хората, които са преболедували не е нужно да се ваксинират, но ние нямаме яснота колко са тези хора, колко би трябвало да се ваксинират, кога могат да се ваксинират. Не можем да прогнозираме и колко ваксини ни трябват, тъй като ни липсва базова информация, отбеляза д-р Кацаров и допълни, че не вижда никаква организация. 

В подкрепа на позицията си, той даде пример с имунизациите, които всяка година правят общопракиткуващите лекари на децата от определен набор: 

"Пет хиляди лекари правят имунизации и реимунизации на 50 хиляди деца и то през цялата година. Да се имунизират 1.5 милиона души трябва да се поставят 3 милиона инжекции, тъй като ваксините се поставят на два пъти. Нищо друго да не правят личните лекари, те няма да издържат", категоричен бе д-р Кацаров. 

Според него трябва изключителна организация на цялата здравна ситема, но по думите му няма дори и наченки на такава.  

Резултатите от управлението на кризата у нас в последните 75 дни са катастрофални и очевидно нещо не е сработило, заяви още предесдателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00