Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден. Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив.

Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните 

Католическата общност изрази недоволство, че в един и същи ден трябва да празнува най-големия си празник Великден и да ходи до избирателните секции за гласуване.

„Това до известна степен ще възпрепятства отбелязването на най-светлия ден в католическия свят и може да създаде известни проблеми за католическата общност в областта, коментира за Радио Пловдив отец Димитър Димитров от църквата „Свети Дух“ в кв. Тракия.

И допълни, че вчерашното решение  на Държавния глава е раздвоило  католическата общноста  по въпроса дали датата за предстоящите парламентарни избори е подходяща. Според някои хора определянето й не е съобразено с един от най-светлите празници в целия католически свят. И това ще бъде и причина да не отидат до избирателните урни.

Отец Димитър подчерта, че католиците от Пловдив и региона винаги са участвали активно в изборните процеси. Самият той никога не е пропускал да упражни правото си на глас в предходни избори.

Не е проблем, че изборите и Великден са на една дата смятат арменци

Правото да гласуваш в изборния ден не зависи от религиозните празници. Това стана ясно от телефонна анкета на случаен принцип с пловдивчани от арменски произход. В града под тепетата живее най- голямата общност в България.

Тя не смята да излиза с единно и категорично становище по повод факта, че тази година арменският Великден се пада на датата 4- ти април, за когато са насрочени парламентарните избори.

Според запитаните гражданските отговорности и личното вероизповедание не бива да се противопоставят по никакъв начин.  

Единствено домакините, които ще приготвят празнични трапези и тези, които ще пътуват при роднини в страната споделиха , че съвпадението на датите е неудачно.

Други ги контрираха, че нито посещението на Празничната великденска служба, нито предстоящите семейни сбирки могат да бъдат пречка пред тези, които иската да отнидат до урните.

„Гласуването няма да отнеме повече от един час в град с размерите на Пловдив, дори в обстановка на спазване на противоепидемични мерки"- пресмята един от анкетираните. 

Мнения на представители на католическата и арменската общности в Пловдив можете да чуете в прикачените файлове

Още от категорията

Добре е да се ваксинират и хората, преболедували Ковид-19

На 8 март става точно една година от регистрирането на първия случай на Ковид-19 в България. Това бе в болницата в град Габрово с доказан пациент за вируса. Днес задаваме още от важните въпроси за падемията, ваксините и стадния имунитет, новите реалности и областите в червено за третата вълна, разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  от..

обновено на 08.03.21 в 11:38

МБАЛ "Свети Мина" ще работи с 60 легла за Ковид-19 през март

Интервю с проф. д-р  Петър Петров  директор на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, определена да работи миналата година като Ковид болница вече не работи само като такава. През март ще има общо 60 легла за лечение на инфекциозното заболяване. За спирането на плановия прием и за пътеките от НЗОК говорим с д-р Петров. Той уточни, че разполагат с 30..

обновено на 08.03.21 в 10:57

Павлин Белчев е новият кмет на община Баните

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели на втория тур за избор на кмет на Баните, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Победителят на частичните избори за кмет на община Баните е син на досегашния кмет Милен Белчев, който почина през ноември след боледуване от коронавирус. Първите междини резултати на Общинската избирателна комисия..

обновено на 08.03.21 в 10:52

Еврото е много хубава причина да бъде прието у нас

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста  Агоп Каспарян  от институт "Рего". Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.  Агоп Каспарян..

публикувано на 08.03.21 в 10:03

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14