Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

| обновено на 18.01.21 в 15:15

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия период на миналата година. В областта той е 5.7 на сто.

Началникът на отдел „Услуги по заетостта“ в Регионалната служба Николай Димитров определи това повишение като „овладяно“, благодарение на своевременните правителствени мерки.

Той отчете, че 1600 лица, служители на 335 фирми вече са одобрени и получават по 24 лева на ден по проект „Запази ме“. Броят на заявленията, подадени от работодателите за помощ по тази мярка са 880 в областта като от тях биха се възползвали 5 хиляди работници в принудителен неплатен отпуск.

За допълнителна компенсация в размер на 290 лева към заплатите на свои работници в риск са кандидатствали 204ри фирми. Тази програма за запазване на заетостта има капацитет да обхване 5000 човека в секторите хотелиерство, транспорт, ресторантьорство и туризъм– поясни  Николай Димитров.

В момента в Бюрата по труда са обявени 300 свободни работни места на позиции от „хигиенист“ до „мендиджър“. Но, ако безработно лице откаже да приеме предложена от трудовия му посредник работна позиция – регистрацията му автоматично ще бъде прекратена и ще изгуби право на обещенение от Националния осигурителен институт. 


Още от категорията

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53
Проф. Ангел Димитров

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония,..

обновено на 05.03.21 в 16:05

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28