Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миграцията и кариерата са сред причините за ниска раждаемост

В Деня на родилната помощ, освен за работещите в отделенията по акушеро-гинекология, празника Бабинден отбелязват и други специалисти. Не по-маловажна е ролята на неонатолозите, чиято отговорност е оцеляването и стабилизирането на недоносените бебета.

Началникът на Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Св.Георги“ проф. Мая Кръстева описва работата си като предизвикателство, отговорност и грижа за майката и бебето. Дълги години тя е всеотдайна на задълженията си, пряко се сблъсква с проблемите на пациентите и търси решението им. Освен това проф. Кръстева споделя опита си със студентите, решили да тръгнат по пътя на акушерството и гинекологията.

Веднъж годишно екипите на Клиниката отбелязват своя професионален празник, в който отдават почит към значимостта на акушерството, с което се дава началото на един живот. Заради ковид мерките обаче тази година са отменени традиционните ритуали, с които всички от родилната помощ отбелязват Бабинден.

През последните години раждаемостта в България бележи трайна тенденция за намаляване. Според статистиката за периода 2015 - 2019 година броят на новородените спада с между 1000 и 2000 на година. Като причини проф. Кръстева посочи заминаването на младите хора в чужбина, социално-икономическите условия, здравни фактори или липса на желание за дете. Сред другите фактори за намаляване на раждаемостта е отлагането, заради кариерното развитие.

Още по темата може да чуете в репортажа.


Още от категорията

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55

Откриха първите 3 зелени стаи в Пловдив

350 деца от Начално училище „Петко Р. Славейков“ в Пловдив от днес имат три зелени класни стаи с дъски и мултимедия. Екологичните зони бяха открити официално с празнична програма. Те ще могат да се ползват за уроци навън, предвид и на епидемичната обстановка от Ковид-19. Кметът на Пловдив Здравко Димитров  попита децата дали харесват..

обновено на 20.04.21 в 13:30

И два парламентарни избора може да има до октомври

Такава хипотеза допусна доц. Христо Паунов, който е преподавател по конституционно право в ПУ "Паисй Хилендарски. Тя се основава на очакването, че при невъзможност да се създаде правителство, следващи избори в края на юни също няма да доведат да стабино мнозинство в народното събрание. "Това още повече ще засили ролята на служебния кабинет и на..

обновено на 20.04.21 в 11:58

Най-честите усложения след КОВИД-19 са свързани със сърцето

Над 115 души са минали през кабинета за консултации на преболедували КОВИД-19 в болница „Пълмед“, който работи от 2 месеца. Най-много пациенти са посетили невролог и кардиолог, както и пулмолог, каза зам.-директорът на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова: "Най-честите усложнения са свързани с перикарда на сърцето. По-големите усложнения са..

обновено на 20.04.21 в 11:52

Подценихме Ковид-19 и го изпуснахме да се разпространи

Питаме за ваксините, отново. И последните новини не поставят точка. Възможностите са все така много и има варианти за избор. Д-р Христиана Бацелова - епидемиолог от Медицинския универститет в Пловдив коментира в интервю на Живка Танчева  последното решение за втората доза от ваксината "АстраЗенека" и ограниченията да се поставя на жени под 60..

обновено на 20.04.21 в 11:52