Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки ден без работа генерира до 90% загуба за моловете

Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от средата на февруари. Това заяви в предаването  „Ден след ден“  на  Радио Пловдив управителят на един от пловдивските  МОЛ-ве Александрина Янева.

Тя уточни, че тези надежди не са основани на официална информация, а на желанието бизнесите, които се помещават в търговските обекти да не стигнат до фалити.  

„ Всеки един ден, в който магазините и ресторантите в МОЛА не работят води до загуби до 90 процента, спрямо времето преди извънредните мерки. Това е пагубно за нас. За наетите работници, за имиджа на обекта като цяло“- заяви Александрина Янева.

Тя припомни, че последния работен ден на пълен капацитет е бил 27 ноемвири 2020 та година. И поясни , че :

„Традиционно зимните месеци са най- силни като приходи за нас. Пазаруването  след Коледа и около Нова година, както и  по време на традиционните януарски намаления тази година не се състоя “

Янева  пресметна, че никакви финансови компенсации по програми и мерки ни мога на компенсират загубите. Молът , който представлява не е кандидатствал по тях, защото работи с малък екип, който не е бил освобождаван, а е реновирал наличната материална база. Но някои от собствениците на наетите магазини са кандидатствали като отделни фирми със собствена политика за задържане на персонала си.  

Александрина Янева вярва,  че обектът ,който ръководи ще бъде отворен едновременно с отварянето на ресторантите в страната и с нетърпение очаква решението на Националния оперативен щаб по този казус.

Изключва обвързването на отхлабването на мерките  с това за нощните заведения, защото по думите й там става въпрос за малки помещения, а не както в МОЛ- ове за големи пространства.

„При нас се дезинфектира, спазава се дистанция , раздавахме дори безплатни предпазни маски на клиентите „ – припомни Янева.  

В момента в Моловете работят единствено банкови клонове, дрогерии, телефонни оператори, каси за разплащане. Хранителнтите магазини , които се помещават в сградите на този тип магазини сами са спрели дейността си , защото в тях липсват достатъчно посетители и клиенти.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александрина Янева можете дачуете в прикачения файл. 


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08