Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ: Извиняваме се за хаоса, минахме стрес тест

| обновено на 19.02.21 в 17:01

Ръководството на РЗИ- Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом и с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирмата „АстраЗенека“. 

Заместник - директорът на РЗИ -Пловдив д-р Аргир Аргиров обясни, че за организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определени за целта са били ангажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекар и сестра, които са поставяли ваксини в областта.

„Това е максималният ни капацитет. Нямаме повече персонал, но не броят на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата“ – категоричен е д-р Аргиров.

По думите му хората  са имали възможност да не се скупчват пред кабинетите за имунизация, а да са на разстояние един от друг в по- широките фоаета в сградата на инспекцията, но не са го направили“.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксината е бавна, защото след слагането й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20 минути. Целта е да се види дали той няма да развие алергична реакция към някоя от съставките.  „Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове, съобщени на чакащите да не бъдат спазени"– каза д-р Аргиров и категорично заяви:

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят".

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат.

В съботния ден 20 февруари РЗИ Пловдив няма да работи, защото от инспекцията очакват доставка на още флакони от ваксината.

От понеделник 22 февруари те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и  ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души.

Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броя на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област – заяви д-р Аргиров. И припомни:

„Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници търпеливо, безропотно и без страх от КОВИД 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети“  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44