Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РЗИ: Извиняваме се за хаоса, минахме стрес тест

| обновено на 19.02.21 в 17:01

Ръководството на РЗИ- Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом и с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирмата „АстраЗенека“. 

Заместник - директорът на РЗИ -Пловдив д-р Аргир Аргиров обясни, че за организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определени за целта са били ангажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекар и сестра, които са поставяли ваксини в областта.

„Това е максималният ни капацитет. Нямаме повече персонал, но не броят на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата“ – категоричен е д-р Аргиров.

По думите му хората  са имали възможност да не се скупчват пред кабинетите за имунизация, а да са на разстояние един от друг в по- широките фоаета в сградата на инспекцията, но не са го направили“.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксината е бавна, защото след слагането й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20 минути. Целта е да се види дали той няма да развие алергична реакция към някоя от съставките.  „Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове, съобщени на чакащите да не бъдат спазени"– каза д-р Аргиров и категорично заяви:

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят".

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат.

В съботния ден 20 февруари РЗИ Пловдив няма да работи, защото от инспекцията очакват доставка на още флакони от ваксината.

От понеделник 22 февруари те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и  ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души.

Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броя на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област – заяви д-р Аргиров. И припомни:

„Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници търпеливо, безропотно и без страх от КОВИД 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети“  


Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30