Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при свитото, заради неработещия туристически и ресторантьорски сектор по- трудно пласираха продукция.

Примерът от сектора на месопреработка дава Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите, която сподоля, че за колегите й с тези пазари, ударът е бил сериозен.

За разлика от хранителния сектор, този на розопреработката е пред колапс, разказват Илияз Местан и Иван Чиков от от карлововските села Розино  и Климент.  През 2020 година са продадени малки количества от произведената продукция и това заплащва 2021 да е нулева година за купувачите на розов цвят, което поставя пред хиляди неизвестни производителите.

Зада намали ефекта от кризата с коноравируса, миналата година Държавен фонд "Земеделие" отвори 3 мерки за извънредно подпомагане на земеделски стопани. Подмярка COVID 1 с бюджет 93,5 млн. лева обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза" "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство".  Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева за всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). 

През месец октомври бе отворена и мярка COVID 3 за   подпомагане за малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция с таван на плащанията до 50 000 лева. Директорът на регионланата структура на фонд „Земеделие“ в Пловдив Йосиф Ячев обобщи, че общо по тази мярка са изплатени 6.7 милиона лева. В Пловдивска област приетите заявления са 29 за близо 1 милион лева. В Смолянко са приети две за общо 36 000 лева, а в Пазарджишко – 8 заявления зо около 400 000 лева, като обща стойност.

Средства от тази помощ са стигнали и до преработвателя на розов цвят Иван Чиков, който е вече инвестирал получените 7 000 лева. Месопреработвателните предприятия са кандидатствали най- вече по направлението „Персонал“. Немалко микро, малки и средни фирми са се възползвали, споделя Диляна Попова. От името на колегите си тя има препоръка - при следващи програми за подпомагане да бъдат включени и големите фирми, защото именно те са и най- големите работодатели.

Средствата по трите антиковид мерки са част от добрата възможност, получена след като Европа прие българското предложение до 2% от неизползвания финансов ресурс от Програмата за развитие на селските райони да се насочи за директна помощ към земеделието. Средствата за нашата страна бяха в размер на 100 милиона лева, припомни евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Асим Адемов, който е чен на Комисията по земеделие в ЕП




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42