Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при свитото, заради неработещия туристически и ресторантьорски сектор по- трудно пласираха продукция.

Примерът от сектора на месопреработка дава Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите, която сподоля, че за колегите й с тези пазари, ударът е бил сериозен.

За разлика от хранителния сектор, този на розопреработката е пред колапс, разказват Илияз Местан и Иван Чиков от от карлововските села Розино  и Климент.  През 2020 година са продадени малки количества от произведената продукция и това заплащва 2021 да е нулева година за купувачите на розов цвят, което поставя пред хиляди неизвестни производителите.

Зада намали ефекта от кризата с коноравируса, миналата година Държавен фонд "Земеделие" отвори 3 мерки за извънредно подпомагане на земеделски стопани. Подмярка COVID 1 с бюджет 93,5 млн. лева обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза" "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство".  Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева за всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). 

През месец октомври бе отворена и мярка COVID 3 за   подпомагане за малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция с таван на плащанията до 50 000 лева. Директорът на регионланата структура на фонд „Земеделие“ в Пловдив Йосиф Ячев обобщи, че общо по тази мярка са изплатени 6.7 милиона лева. В Пловдивска област приетите заявления са 29 за близо 1 милион лева. В Смолянко са приети две за общо 36 000 лева, а в Пазарджишко – 8 заявления зо около 400 000 лева, като обща стойност.

Средства от тази помощ са стигнали и до преработвателя на розов цвят Иван Чиков, който е вече инвестирал получените 7 000 лева. Месопреработвателните предприятия са кандидатствали най- вече по направлението „Персонал“. Немалко микро, малки и средни фирми са се възползвали, споделя Диляна Попова. От името на колегите си тя има препоръка - при следващи програми за подпомагане да бъдат включени и големите фирми, защото именно те са и най- големите работодатели.

Средствата по трите антиковид мерки са част от добрата възможност, получена след като Европа прие българското предложение до 2% от неизползвания финансов ресурс от Програмата за развитие на селските райони да се насочи за директна помощ към земеделието. Средствата за нашата страна бяха в размер на 100 милиона лева, припомни евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Асим Адемов, който е чен на Комисията по земеделие в ЕП


Още от категорията
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24

Възможен е доста шарен и много неустойчив кабинет

"Новината, че Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер в правителство на ГЕРБ е сравнително очаквана. Както и да гледаме следизборната аритметика, няма как ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет и в този смисъл Борисов явно е решил да се съхрани и да си спести едно излишно поражение".   Това коментира по Радио Пловдив политологът от Великотърновския..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Това НС трябва да върне авторитета на парламентаризма

Новоизбраното нардно събрание е призвано да върне доверието в парламентаризма, каза в предаването "Точно днес" професорът по политология в НБУ Анна Кръстева. ГЕРБ оставиха тежко наследство на неуважение към народното представителство. Според нея идеята на ИТН, подкрепена от всички без ГЕРБ, първото заседание на 45- тия парламент да е в историческата..

публикувано на 14.04.21 в 11:58

Убеден съм, че консенсусът в този парламент е възможен

"Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че  все пак нардоното продставителство се  е събрало, не за да провим скандали, а да се излъчи правителство и страната да остане стабилна" каза в първото си интервю като новоизбран депутат от Пловдив Радомир Чолаков.  Той е юрист, специализирал в Хамбург и Виена, заемал е висши мениджърски постове в БНТ,..

публикувано на 14.04.21 в 11:18

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29