Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има търговски и геополитически елемент в дебата за ваксините

Изначално проблемът с ваксините е в капацитета на производството им, в много държави ваксиналната кампания все развива по- бавно, отколкото у нас дори, коменира в предаването "Точно днес" Петър Галев, оперативен директор на професионалната дигитална платформа за комуникация в медицината и здравеопазването CredoWeb.

Според него с напредването на процеса все повече хора ще искат да си поставят ваксина. Що се отнася до нарушеното доверие към препарата на "АстраЗенека" той отбеляза, че смъртните случаи, случили се в периода около ваксинацията, не са доказани като причинно - следствена връзка с нея. Сигурните случаи са, когато тежки реакции настъпят минути след поставянето. 

"Това, което наблюдаваме има компоненти на търговска война, на геополитическа война, защото светът за съжаление не успя да постигне единство по нито една тема, която стои пред човечеството - нито по замърсяването на околната среда, нито позатоплянето на климата, нито поздравните кризи. Силен е корпоротивният, а не научният глас", каза Петър Галев. По думите му сериозните учени по тази причина се въздържат от препоръки и оценки, защото познават "тясното гърло" на одобрение на препаратите.

По думите му здравият разум на хората ще надделее и ще приеме, че няма по- сигурен начин за предпазване, защото благодарение на васксините, хигиената и антибиотиците човечеството съществува в този си вид. 

Петър Галев прогнозира, че общественият имунитет в България и пъ.ното връщане към нормалния ни живот ще е през пролетта на следващата година.

Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30