Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има търговски и геополитически елемент в дебата за ваксините

Изначално проблемът с ваксините е в капацитета на производството им, в много държави ваксиналната кампания все развива по- бавно, отколкото у нас дори, коменира в предаването "Точно днес" Петър Галев, оперативен директор на професионалната дигитална платформа за комуникация в медицината и здравеопазването CredoWeb.

Според него с напредването на процеса все повече хора ще искат да си поставят ваксина. Що се отнася до нарушеното доверие към препарата на "АстраЗенека" той отбеляза, че смъртните случаи, случили се в периода около ваксинацията, не са доказани като причинно - следствена връзка с нея. Сигурните случаи са, когато тежки реакции настъпят минути след поставянето. 

"Това, което наблюдаваме има компоненти на търговска война, на геополитическа война, защото светът за съжаление не успя да постигне единство по нито една тема, която стои пред човечеството - нито по замърсяването на околната среда, нито позатоплянето на климата, нито поздравните кризи. Силен е корпоротивният, а не научният глас", каза Петър Галев. По думите му сериозните учени по тази причина се въздържат от препоръки и оценки, защото познават "тясното гърло" на одобрение на препаратите.

По думите му здравият разум на хората ще надделее и ще приеме, че няма по- сигурен начин за предпазване, защото благодарение на васксините, хигиената и антибиотиците човечеството съществува в този си вид. 

Петър Галев прогнозира, че общественият имунитет в България и пъ.ното връщане към нормалния ни живот ще е през пролетта на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43