Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По - голям интерес от цифровото зелено удостоверение имат страните, които разчитат на туризма, човекопотока и транспорта

Зеленият сертификат ще позволи да има летен туристически сезон

Петър Витанов: Свободите в ЕС не са абсолютни! Идеята на сертификата е всички държави в ЕС да имат еднакви мерки за защита на човешкото здраве

Европейската комисия предложи създаване на „дигитален зелен сертификат“, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз по време на пандемията. Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от Covid-19.

Дигиталният зелен сертификат ще е безплатен, в дигитален или хартиен формат. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението.

Комисията ще създаде портал, за да може всички сертификати да бъдат проверявани в ЕС и в подкрепа на страните-членки за техническото им приложение.

Страните от ЕС ще могат да решат дали да допускат свободно движение на хора, ако са имунизирани с ваксина, която няма разрешение за достъп до пазара на ЕС. Те обаче ще бъдат издавани на всеки имунизиран, независимо с каква ваксина.

Сертификатът е временна мярка и ще бъде премахнат веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради Covid 19, отбелязват от Европейската комисия. 

За да влезе в сила, той трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

Идеята е мерките в ЕС да се хармонизират и синхронизират и това да стане преди месец юни, за да може все пак да има някакъв туристически сезон, обясни българският евродепутат Петър Витанов

По - голям интерес от цифровото зелено удостоверение имат страните, които разчитат на туризма, човекопотока и транспорта, каза Витанов. Идеята е дошла от страни като Гърция, отбеляза той. 

Идеята на сертификата е всички държави в ЕС да имат еднакви мерки за защита на човешкото здраве, коментира Витанов. 

Свободите в ЕС не са абсолютни, подчерта българският евродепутат.

Тези зелени сертификати биха могли да бъдат дискриминационни, ако се разшири обхватът им и освен за пътуване и преминаване на граници те се използват например за намиране на работа. 

Разговорът на Антоанета Петричанска с Петър Витанов е в звуковия файл. 

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03