Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По - голям интерес от цифровото зелено удостоверение имат страните, които разчитат на туризма, човекопотока и транспорта

Зеленият сертификат ще позволи да има летен туристически сезон

Петър Витанов: Свободите в ЕС не са абсолютни! Идеята на сертификата е всички държави в ЕС да имат еднакви мерки за защита на човешкото здраве

Европейската комисия предложи създаване на „дигитален зелен сертификат“, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз по време на пандемията. Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от Covid-19.

Дигиталният зелен сертификат ще е безплатен, в дигитален или хартиен формат. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението.

Комисията ще създаде портал, за да може всички сертификати да бъдат проверявани в ЕС и в подкрепа на страните-членки за техническото им приложение.

Страните от ЕС ще могат да решат дали да допускат свободно движение на хора, ако са имунизирани с ваксина, която няма разрешение за достъп до пазара на ЕС. Те обаче ще бъдат издавани на всеки имунизиран, независимо с каква ваксина.

Сертификатът е временна мярка и ще бъде премахнат веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради Covid 19, отбелязват от Европейската комисия. 

За да влезе в сила, той трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

Идеята е мерките в ЕС да се хармонизират и синхронизират и това да стане преди месец юни, за да може все пак да има някакъв туристически сезон, обясни българският евродепутат Петър Витанов

По - голям интерес от цифровото зелено удостоверение имат страните, които разчитат на туризма, човекопотока и транспорта, каза Витанов. Идеята е дошла от страни като Гърция, отбеляза той. 

Идеята на сертификата е всички държави в ЕС да имат еднакви мерки за защита на човешкото здраве, коментира Витанов. 

Свободите в ЕС не са абсолютни, подчерта българският евродепутат.

Тези зелени сертификати биха могли да бъдат дискриминационни, ако се разшири обхватът им и освен за пътуване и преминаване на граници те се използват например за намиране на работа. 

Разговорът на Антоанета Петричанска с Петър Витанов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43