Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 70 на сто от училищата имат собствен дигитален облак

Синдикатът "Образование" направи национално проучване за осигуреността и спецификата на образователната система за работа в електронна среда от разстояние. 


Към март 2021 г., 69,7 на сто от участниците в изследването отговарят, че в тяхната образователна институция имат собствено облачно пространство, което е най-доброто управленско и педагогическо решение за тях. 30,8 на сто нямат облак или ползват електронни ресурси на Министерството на образованието и науката /МОН/, съобщават от синдиката. 


59,3 на сто от респондентите в проучването отговарят, че основният дигитален инструмент Google Classroom е по-съвършен в сравнение на реципрочния Microsoft Teams, получил 40,7 на сто одобрение. Важно е да се отбележи, че всички edu.mon.bg профили работят едновременно с приложенията на Google и на Microsoft. Т.е. всеки ученик или учител би могъл да използва всички приложения и от двете платформи с единния си профил. 

Само 34,2 на сто от анкетираните имат информация за облачното пространство и електронната библиотека на МОН, 39 на сто имат частична информация, а 26 на сто нямат никаква информация за дигиталните ресурси на МОН.

Във връзка с рестартирането на програмата за безплатен интернет, само 63,1 на сто от учителите получават средствата от 30 лв. за дигитални консумативи, договорени в чл. 50, ал. 1 на Националния КТД за консумативи, при работа в електронна среда. Това показва, че към 36,9 на сто от учителите не се прилага този член от националния КТД и тези учители сега плащат от личните си бюджети достъпа до интернет. 

85,4 на сто от респондентите смятат, че процедурата, заложена по Националната програма за възстановяване на средствата за консумативи при електронно обучение /безплатен интернет/, която регламентира дневна ставка на изчисляване, разделяйки възстановяемите средства от 30 лева по 1,50 лева на ден, не е приложима и от синдиката апелират към месечно плащане на тази сума.


От синдиката, с председател д-р Юлиян Петров, припомнят, че преди година, в началото на пандемията, само около 600 училища имаха свое собствено облачно пространство, с обучение на учителите за работа в дигитална среда. Друга важна характеристика на готовността беше, че над 50 на сто от учителите нямаха служебна дигитална техника, а интернет достъпът за работа в електронна среда, учителите плащаха от личните си бюджети.


Синдикатът "Образование" заявява, че продължава да предлага 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция, а националното външно оценяване в 4-и клас да бъде отменено. Синдикатът апелира, ако МОН не вземе решение за начало на пролетната ваканция от 1 април, то кметовете на общините да вземат това логично решение в интерес на учениците и учителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10