Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предсрочните избори са най-реалистичният вариант

Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори са най-реалистичният вариант. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политическият анализатор Слави Василев с уточнението, че не се ангажира с точна прогноза, имайки предвид личността на министър-председателя, който е показал завидна способност да се измъква и от най-сериозни капани. 

Сред мотивите да посочи предсрочният вот като възможен сценарий Василев отбеляза, че би било изключителна "чупка в кръста", ако политическите формации, които искат да свалят Борисов от власт и променят модела на управление, се съгласят да участват в управление с него, независимо под какъв предлог. 

Според политолога има теоретична възможност партиите от протеста "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!",  с подкрепата на БСП, да съставят правителство, без ГЕРБ и ДПС, но това е краткосрочен хоризонт, тъй като вероятността да се изпокарат бързо помежду е много голяма. Слави Василев обаче заяви, че БСП и Демократична България не могат да се причислят към партиите от протеста, тъй като са системни политически формации, участвали във властта. 

БСП получи лош резултат заради отказа на ръковдството да обмисли дълбочинните процеси в държавата - не успяха да артикулират промяната и се озоваха в трето място, а завоят на Корнелия Нинова встрани от президента й донесе допълнителен негатив. Това разпиля и вота на хората , които продкрепят президента и виждат сериозна алтернатива на сегашния модел, каза още Василев. 

Да се сформира кабинет на статуквото ГЕРБ-ДПС е невъзможно, предвид математическите резултати от изборите, а участието на БСП в такава конфигурация би било равносилно на самоубийство, допълни Слави Василев. Той определи мълчанието на "Има такъв народ" като изчислена стратегия от страна на Слави Трифонов, но изрази съмнение в експертния потенциал на партията. 

Познавайки президента, смятам че той по никакъв начин няма да забави нито свикването на 45-ия парламент, нито консултациите с всички парламентарно представени партии, нито едноседмичния срок за съставянето на кабинет, който ще връчи на три политически формации, каза още Слави Василев, отбелязвайки че няма да може да се излезе от рамките на конситуционните текстове. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52