Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се ваксинират срещу други болести като морбили, коклюш, театанус. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  с д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

Според него всички тези притеснения са обективни и естествени като процес, тъй като фармацевтичните компании реагираха много бързо на предизвикателството като изработиха в рекордно кратки срокове тези ваксини и е нормално да има неща, които не са съвсем ясни и проблемите да се показват сега при масовата ваксинация. 

На крачка сме от това доброволната ваксина да стане задължителна, каза още  д-р Кацаров в коментара си по повод  взето преди ден решение на  Европейския съд по правата на човека решение относно задължителна ваксинация на  децата в Чехия и ваксинационните паспорти като условие за пътуване или работа.  

Недопустимо е правата на хората да се ограничават на базата на това дали имаш или нямаш ваксина, имаш или нямаш имунитет, отбеляза д-р Стойчо Кацаров. 

След години вероятно ще имаме яснота за дългосрочните ефекти от ваксините срещу коронавируса. Традиционно от срока за изработването на една ваксина и пускането й на пазара минават 10 години. Не бива обаче с лекота да сравняваме не само ваксините срещу различните заболявания, но и самите заболявания, каза още д-р Кацаров. 

Смъртността от морбили, детски парлич или дифтерия е много по-висока отколкото от коронавирус. При  опасните инфекции, които причиняват смърт при 30 или 50 % от заразените, имунизацията си заслужава, дори и да има риск от странични реакции, тъй като това ти спасява живота.  При коронавируса обаче е е точно така - смъртността е по-висока от сезонен грип, но няма нищо общо от тази при опасните инфекции. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35