Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не осъзнаваме, че Ковид-19 не спазва медицинска логика

„Ситуацията с разпределението на ваксините може би е с една крачка по-добра от гледна точка на организацията от началото на март. Но въпросът е доколко това се отразява реално – по-скоро – не!“, коментира д-р Александър Калайджиев.

Като аргумент, той уточни, че  въпреки създадения график и списък от РЗИ, според съответното райониране за получаването на ваксините,  лекарите от р-н „Централен“ са получили едва на следващия ден и  след дълго чакане “заветния първи флакон с RNC-ваксина“, с която са можели да ваксинират 6 човека.

По думите на д-р Калайджиев, лекарите само съхраняват тези ваксини   в хладилниците си, защото желаещи да се ваксинират с AstraZenecaняма.

„От цялата кампания, включваща общопрактикуващите лекари, аз съм имунизирал 26 човека с трудно получени ваксини от РЗИ – Пловдив“.

Страховете на пациентите са разбираеми. Имунизираните  с ваксината на Astrazeneca обаче, които са преминали през т.н „рисков“ период,  не са получили нищо, могат да бъдат по-спокойни.

 „Цитираният риск от тромбози на фона на статистиката е нищожен – от същия брой тромбози страдат и хора, които не са имунизирани“.

Що се отнася до това, дали получилите усложнения при първата доза от ваксината могат да си поставят и втора,  такава препоръка няма как да бъде дадена  на пациентите, защото за това не са правени проучвания и никой не се наема да направи това.

„От близките 10-15 години насам всяко нещо в медицината за да се препоръча, трябва да бъде оценено по една скала за достоверност и ако няма проучвания в тази насока, никой не може да каже, че то е правилно.  Адвокатите в повечето страни дебнат за всяко едно медицинско нарушение и  съдебната система  го санкционира.“

В обществото ни принципно витае страх от ваксините. Пациентите обаче не осъзнават, че това заболяване до ден днешен не спазва никаква медицинска логика. То е трудно за наблюдение.  Хората дори в едно семейство боледуват по коренно различен начин.

„Пациентите продължават да си мислят, че това е най-обикновена настинка и не реагират в първите дни. Всяко едно общо неразположение, особено ако е свързано с температура, без значение какви са съпътстващите симптоми, трябва да мислят, че е коронавирус“.

Д-р Калайджиев бе категоричен, че и в момента има пациенти, които си мислят, че имат настинка, синузит или чревно разстройство. След като се направят изследвания обаче се оказва, че е коронавирус. От 10 пациенти с оплаквания само един излиза  с отрицателен тест, но и това не е сигурно. Направеното след една седмица изследване вече потвърждава заболяването.  Пациентите не осъзнават, че то е „голям имитатор“ и приемат антибиотици, което е противопоказно.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00