Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не осъзнаваме, че Ковид-19 не спазва медицинска логика

„Ситуацията с разпределението на ваксините може би е с една крачка по-добра от гледна точка на организацията от началото на март. Но въпросът е доколко това се отразява реално – по-скоро – не!“, коментира д-р Александър Калайджиев.

Като аргумент, той уточни, че  въпреки създадения график и списък от РЗИ, според съответното райониране за получаването на ваксините,  лекарите от р-н „Централен“ са получили едва на следващия ден и  след дълго чакане “заветния първи флакон с RNC-ваксина“, с която са можели да ваксинират 6 човека.

По думите на д-р Калайджиев, лекарите само съхраняват тези ваксини   в хладилниците си, защото желаещи да се ваксинират с AstraZenecaняма.

„От цялата кампания, включваща общопрактикуващите лекари, аз съм имунизирал 26 човека с трудно получени ваксини от РЗИ – Пловдив“.

Страховете на пациентите са разбираеми. Имунизираните  с ваксината на Astrazeneca обаче, които са преминали през т.н „рисков“ период,  не са получили нищо, могат да бъдат по-спокойни.

 „Цитираният риск от тромбози на фона на статистиката е нищожен – от същия брой тромбози страдат и хора, които не са имунизирани“.

Що се отнася до това, дали получилите усложнения при първата доза от ваксината могат да си поставят и втора,  такава препоръка няма как да бъде дадена  на пациентите, защото за това не са правени проучвания и никой не се наема да направи това.

„От близките 10-15 години насам всяко нещо в медицината за да се препоръча, трябва да бъде оценено по една скала за достоверност и ако няма проучвания в тази насока, никой не може да каже, че то е правилно.  Адвокатите в повечето страни дебнат за всяко едно медицинско нарушение и  съдебната система  го санкционира.“

В обществото ни принципно витае страх от ваксините. Пациентите обаче не осъзнават, че това заболяване до ден днешен не спазва никаква медицинска логика. То е трудно за наблюдение.  Хората дори в едно семейство боледуват по коренно различен начин.

„Пациентите продължават да си мислят, че това е най-обикновена настинка и не реагират в първите дни. Всяко едно общо неразположение, особено ако е свързано с температура, без значение какви са съпътстващите симптоми, трябва да мислят, че е коронавирус“.

Д-р Калайджиев бе категоричен, че и в момента има пациенти, които си мислят, че имат настинка, синузит или чревно разстройство. След като се направят изследвания обаче се оказва, че е коронавирус. От 10 пациенти с оплаквания само един излиза  с отрицателен тест, но и това не е сигурно. Направеното след една седмица изследване вече потвърждава заболяването.  Пациентите не осъзнават, че то е „голям имитатор“ и приемат антибиотици, което е противопоказно.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34