Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков.

„Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни съмнения в честността по време на управелнието на Борисов. Затова хората искат да знаят и всичко трябва да се извади на светло“, аргументира се Чолаков.

Той добави, че в последните 30 години сме имали всякакви правителства замесени в скандали, но такива скандали като по времето на Борисов, в които е замесена по такъв начин личността на самия премиер, не е имало. „Не случайно те влезоха и в световните новини“, посочи той.

Петър Чолаков прогнозира, че по някои теми в 45 Парламент ще има единомислие, но не винаге голямото мнозинство трябва да ни радва. „Видяхме такова голямо мнозинство при гласуването на новя председател на НС и част от него беше ДПС, партия, свързвана с модела Борисов. Милите очи, които сега ДПС прави пред българските гражданите не трябва да ни радват. По-важни са дълбоките проени в политическата система. В корпорацията ДПС се крият сериозни нещо и с едно гласуване това няма да се проени“.

Според Петър Чолаков ИТН не дава заден ход за въвеждането на мажоритани избори. „Това е така, защото мажоритарната система не е в интерес на малките формации. Политическата тактика показва, че не трябва да се бърза с реализирането на подобна идея докато ГЕРБ разполага с такова мнозинство.  Това обаче не значи, че ИТН са се отказали от идеята за въвеждане на мажоритарни избори“.

Не е ясно дали ще имаме стабилно правителство, което да оглави България, коментира Петър Чолаков. Затова е нормално партиите, които са избрани в новото НС, да искат и да променят модела, да гледат към промени в Изборния кодекс, както и в определянате на нови правомощия на главния прокурор. 

Чолаков прогнозира, че президентът няма да бави връчването на мандатите. "Въпросът е как ще се споразумеят  партиите в НС и ще умеят ли да се споразумеят. Кабинетът на ГЕРБ едва ли ще получи подкрепа, но дано после се върви по процедурата бързо и ако ИТН върне мандата, да се види коя ще е третата сила, на която президентът ще връчи мандат". 


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34