Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розопреработватели срещу лимитите на държавната помощ

Розопроизводители и преработватели са недоволни от ограниченията, заложени в решението на ДФ "Земеделие" за подпомагане на бранша. Те трябва да гарантират изкупна цена на розовия цвят от 2 лева за килограм, като държавата дава като помощ 30 стотинки от тази цена. В същото време има лимит, според който един преработвател не може да получи повече от 150 000 лев подпомагане, а изкупеният цвят трябва да е поне 70 на сто от този през 2020 година.

Според Гергана Андреева, председател на Българската национална асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика, кампанията по брането и изкупуването на розовия цвят  няма да може да достигне обемите от миналата година. 

"Това е коментирано с Министерството на земеделието на изминалите срещи и ние бяхме изключително неприятно изненадани преди два дни, когато УС на ДФ "Земеделие" гласува тази мярка. Освен това ние искахме помощта на килограм изкупен цвят да е 40 стотинки, а не 30. Голяма част от преработвателите към настоящия момент са сключили договори с доставчиците си на 1, 50, 1,60 лв. на килограм".

Пламен Станков, производител и преработвател на розов цвят, уточни:

"Тази помощ не е предназначена за преработвателите на розов цвят. Тя ще бъде използвана, за да бъдат подпомогнати розопроизводителите. И тук ние сме единодушни, че това трябва да стане, защото нашата основна грижа е да бъдат запазени розовите градини в ситуацията, в която се намираме.

Но сега нещата отиват в другата крайност, което едва ли не ни изправя едни срещу други/ производители и преработватели/. Ние имаме свръхпроизводство на розов цвят и на розово масло през миналата година. Преработвателите имат налични количества непродадено розово масло, защото миналата година бе реално нулева година в продажбите. Всяко добавяне към тези количества ще удължи кризата в бранша. Докато те не бъдат изчистени, това ще бъде натиск и към розопроизводителите и цените ще бъдат държани на ниски нива, каквито са в момента", добави Пламен Станков.

"В същото време, въпреки нашето настояване да няма ограничения на преработвателите, се получи нещо което колегите наричат Параграф 22. Към тези 30 стотинки помощ за килограм ние трябва да добавим 10 стотинки, които да платим до 31 юли на розопроизводителите и след това да чакаме одобрение на нашите документи да ни бъдат изплатени 30 стотинки от цената от 2 лева, на която настоява Министерството на земеделието".

Условието да се изкупи поне 70 на сто от миналогодишната реколта, според преработвателите е проблемно и заради това, че не се знае дали таз годишната реколта ще бъде така добра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мира Радева

Опозицията доказа парламентарна сила със свалянето на Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15