Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Важни са и външно-политическите действия на България

| обновено на 13.05.21 в 15:55

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии? 

Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп Интернешънъл".

Яница Петкова каза, че вижда заявка за балансирана, отворена и открита работа, но е рано за оценки. Тя уточни: "Трябва поне седмица, за да се представи реално картина в страната, но въпреки всичко първото заседание говори за активна работа и отвореност към обществото."

"Очакавам да се поставят въпросите за ревизия на управлението на предишния кабинет, но не очаквам реваншистки ходове, а само опити за осветляване", посочи политологът.

Нова Конституция и президенстка република заявени от страна на ВМРО: "Това е опит да се обединят всички партии с патриотична насоченост, но това е свързано  само с предизборната обстановка. Патриоти загубиха голяма част от своите гласове и полагат всякакви усилия към мобилизиране на техния електорат. Ако успеят с  мобилизацията, те биха могли да влязат в новото НС, но зависи от електората им."

"Прегрупиране на политическите партии не се очаква, но са възможни промени в явяването на по-малките партии, има разногласия от "Отровното трио" и "Изправи се.БГ",  при тях има определени различия, демонстрирани от лидерите им, като само при тях може да има промени", посочи Петкова. 

"Лято 2021 очаквам да бъде лято на изборите, в обществото все още има настроение за промяна, то се запазва от миналото лято", смята Яница Петкова. 

Още от категорията

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29

В България новата вълна Ковид-19 ще е по-лека от последната

Вирусологът  Сергей Иванов  за четвъртата вълна с Делта варианта на Ковид-19, или как свикваме да се борим и да живеем с вируса, променил света и нас.  Задължителните имунизации и новите научни открития, коментираме с д-р Иванов. Той смята, че статистиката сочи, че до болници днес отиват по-малко хора, отколкото по същото време м.г., също и по-малко..

обновено на 03.08.21 в 10:20
Иво Инджов

Шансът за нов кабинет, и за нови избори е 50 на 50 %

Трудна и наситена седмица за политиците, работа през август и очакване на министрите в нов кабинет, който реди ИТН. Срещите и постовете, преговорите и заявките, коментираме с политолога доц. Иво Инджов . Той смята, че трудно е да се отговори на въпроса, дали ще има нов кабинет, с оглед на непрофесионалното поведение на ИТН, по отношение на..

публикувано на 03.08.21 в 10:14

Рестартирай Европа: Ковид-19 и програма "Образование"

България ще получи близо 787 млн. евро от ЕС по програма „Образование“ 2021-2027.Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане до 9 август. Със средства от Европейския социален фонд+ (ЕСФ+) ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, с акцент върху уязвимите групи...

публикувано на 03.08.21 в 09:00

В Триград ще изградят парк на родопската билка

Парк на родопската билка ще изгради в Триград сдружение „Здравец“ по българо-гръцката програма „Интеррег  VА“. "За реализацията на проекта  „Floreo“ ще оборудваме наети закрити помещения и неизползваем парцел над 2 декара", съобщи пред Радио Пловдив председателят на неправителствената организация Радост Караиванова. Девинското село Триград..

публикувано на 03.08.21 в 07:13