Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите
Снимка: FaceBook/Branimir Belchev

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали.

Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на екскурзоводите, коментира проблема в следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“: "Това е засега само едно обещание. Повече от 1,5 година не сме получили нито една стотинка от държавата“. Ето защо сдружението, което представлява Белчев, заедно с други професионални организации на екскурзоводите, са изпртатили писмо до сегашното правителство с молба да се ускори тази процедурата. 

За въпросната програма той уточни, че е „получаване на пари срещи извършване на работа“, като срокът е в бъдещите 9 месеца. „При очертаващия се слаб сезон – положението е много зле. Настояваме и за безвъзмездна помощ за времето, в което нашата дейност беше забранена от държавата“ – добави Бранимир Белчев.

По думите му, лицензираните екскурзоводи заедно с планинските водачи, които могат да се ползват от програмата, са 1 700. Като посочи, че не всички могат да снимат рекламни клипове, а и да снимат с телефона си, трябва специалист, който да ги обработи, той заключи: „Реално помощта ще е доста скромна. И то срещу бъдещо извършване на труд, което го отлага още във времето“.

Заради дълго неработещия туризъм заради ковид и липсата на подкрепа за екскурзоводите, картината при тях в момента Белчев очерта така: "Част от екскуроводите са пенсионери, а голяма част от младите, на които България трябва да разчита, се отдръпват от професията. Имаме случаи, когато колеги са започнали да си продават имуществото си или се преориентират в други отрасли. Това убива българския туризъм“.

Бранимир Белчев не е оптимист и за туристическия сезон. По думите му, макар и официално той да е открит още от Великден, „по известни причини, включително и изключителната мудност на Министерството на здравеопазването и бившия министър – стана така, че никой не дойде“.

Обяснявайки защо въпреки готовността на хотелиерите и ресторантьорите по морето да са били готови, туристи не е имало, той обобщи: „Не може в последния ден преди 1 май да се пуска заповед, която да определя как ще се случват нещата нататък. Всички тези празни приказки за мен – не знам дали бяха казани от неразбиране или нарочно, против туризма в България“.

Цялото интервю с Бранимир Белчев може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49