Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите
Снимка: FaceBook/Branimir Belchev

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали.

Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на екскурзоводите, коментира проблема в следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“: "Това е засега само едно обещание. Повече от 1,5 година не сме получили нито една стотинка от държавата“. Ето защо сдружението, което представлява Белчев, заедно с други професионални организации на екскурзоводите, са изпртатили писмо до сегашното правителство с молба да се ускори тази процедурата. 

За въпросната програма той уточни, че е „получаване на пари срещи извършване на работа“, като срокът е в бъдещите 9 месеца. „При очертаващия се слаб сезон – положението е много зле. Настояваме и за безвъзмездна помощ за времето, в което нашата дейност беше забранена от държавата“ – добави Бранимир Белчев.

По думите му, лицензираните екскурзоводи заедно с планинските водачи, които могат да се ползват от програмата, са 1 700. Като посочи, че не всички могат да снимат рекламни клипове, а и да снимат с телефона си, трябва специалист, който да ги обработи, той заключи: „Реално помощта ще е доста скромна. И то срещу бъдещо извършване на труд, което го отлага още във времето“.

Заради дълго неработещия туризъм заради ковид и липсата на подкрепа за екскурзоводите, картината при тях в момента Белчев очерта така: "Част от екскуроводите са пенсионери, а голяма част от младите, на които България трябва да разчита, се отдръпват от професията. Имаме случаи, когато колеги са започнали да си продават имуществото си или се преориентират в други отрасли. Това убива българския туризъм“.

Бранимир Белчев не е оптимист и за туристическия сезон. По думите му, макар и официално той да е открит още от Великден, „по известни причини, включително и изключителната мудност на Министерството на здравеопазването и бившия министър – стана така, че никой не дойде“.

Обяснявайки защо въпреки готовността на хотелиерите и ресторантьорите по морето да са били готови, туристи не е имало, той обобщи: „Не може в последния ден преди 1 май да се пуска заповед, която да определя как ще се случват нещата нататък. Всички тези празни приказки за мен – не знам дали бяха казани от неразбиране или нарочно, против туризма в България“.

Цялото интервю с Бранимир Белчев може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

публикувано на 22.06.21 в 10:34

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31