Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад учен от МУ - Пловдив спечели наградата „Питагор”

Главен асистент д-р Мария Ивановска от Катедрата по микробиология и имунология при Медицински университет – Пловдив спечели най-престижната награда за наука в България – Голямата награда „Питагор” за млад учен.

Тя e автор е на изследване, което намира клинично приложение за диагностика на остър и хроничен стрес и промените, които настъпват в имунната система. Изследването е проведено в рамките на три години. Изготвен е алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес. 

" Този алгоритъм  вече намира приложение при изследване на хора, дори и на такива, които имат и стресиндуцирани заболявания като тревожни разстройства, депресия и други. Започва се с изследване на психоемоционалното състояние, въпросник на Коен за оценка на стресовото състояние и други", обяснява младият учен.

Д-р Ивановска защитава и дисертация на тема имунологична реактивност при остър и хроничен стрес и работи активно в тази сфера. 

„Мечтите се сбъдват” – каза Мария Ивановска и призова младите хора да се занимават повече с наука. Тя допълни, че  това е изключителен успех както лично за нея, така за МУ и Катедрата по микробиология и имунология.

Наградите са една от основните дейности в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 за стимулиране на учените към значими научни постижения и реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания.

Престижните отличия се връчват от 2003 година за постижения в областта на науката и технологиите. Победителите се определят от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата. Тази година журито с председател проф. Костадин Костадинов отличи учени, млади таланти и добри екипи в областта на науката в общо 6 категории.

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20