Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад учен от МУ - Пловдив спечели наградата „Питагор”

Главен асистент д-р Мария Ивановска от Катедрата по микробиология и имунология при Медицински университет – Пловдив спечели най-престижната награда за наука в България – Голямата награда „Питагор” за млад учен.

Тя e автор е на изследване, което намира клинично приложение за диагностика на остър и хроничен стрес и промените, които настъпват в имунната система. Изследването е проведено в рамките на три години. Изготвен е алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес. 

" Този алгоритъм  вече намира приложение при изследване на хора, дори и на такива, които имат и стресиндуцирани заболявания като тревожни разстройства, депресия и други. Започва се с изследване на психоемоционалното състояние, въпросник на Коен за оценка на стресовото състояние и други", обяснява младият учен.

Д-р Ивановска защитава и дисертация на тема имунологична реактивност при остър и хроничен стрес и работи активно в тази сфера. 

„Мечтите се сбъдват” – каза Мария Ивановска и призова младите хора да се занимават повече с наука. Тя допълни, че  това е изключителен успех както лично за нея, така за МУ и Катедрата по микробиология и имунология.

Наградите са една от основните дейности в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 за стимулиране на учените към значими научни постижения и реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания.

Престижните отличия се връчват от 2003 година за постижения в областта на науката и технологиите. Победителите се определят от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата. Тази година журито с председател проф. Костадин Костадинов отличи учени, млади таланти и добри екипи в областта на науката в общо 6 категории.

Галерия

Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 26.09.21 в 09:48

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33