Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за балансиране - "Точно днес"

Ако езиковедите се наемат да обрисуват с помощта на статистическо преброяване употребата  на радващия се на особена жизненост в годините на прехода термин „корупция“, очакваното вероятно  ще ни смути  неочаквано с нарасналия си  мащаб  поне през последната седмица.  Критици  на начина, по който функционира държавата, се  надпреварват  да изразяват  възмущението  от  в страната и отвъд Океана, заплашвайки със санкции и втвърдяване на позиции от всички страни и мътят водата на  сегашни и бъдещи политици.

Най-невинно учудени от това са „играчите“ в корупционния трилър. Партиите се подготвят да дефилират с новите  си лозунги пред електората,  кандидат-депутатските листи  се редят до последния ден за регистрация на имената – 8 юни, …и май ще дочакаме „Годо…“ преди последния срок.  Към това ни насочи в неделя с изказването си заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов, обещавайки да паднат въпросителните около участието на Слави Трифонов в листите за 46 български парламент.

В  парадна форма за коалиционно участие в неделя „Българските патриоти“ регистрираха листите си за предстоящите парламентарни избори в Пловдив и в областта.  С лидера  на коалицията за Пловдив  - Александър Сиди от ВМРО ще разговаряме за новите амбиции на  обединението вдясно и козовете му за разширяване на електората .

Институционални скандали,  размахан пръст за санкции от САЩ, усещане за продължаваща криза, несигурна  обществено-политическа  среда. Как  се отразяват те върху икономическия барометър на държавата и какъв  прочит на социално-икономическия живот у нас  правят  външните ни партньори – анализът е на Михаил Кръстев – Институт за дясна политика.

Как промени пандемията нагласите на кандидат-студентите при избора им на университет, в който да продължат образованието си? За целите на най-утвърдения форум за образование в чужбина и възможностите за обучение в международни университети и училища – събеседник -  Николай Христанов – мениджър програми „Висше образование в чужбина“ в „Интеграл образователни програми“.

Реконструкцията на железопътния участък Оризово-Михайлово  на стойност близо 218 млн. лв. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 – е тема в репортажа на Елена Крушкова.

В програма „Точно днес“ вписваме и теми от сферата на културата – авторът на книгата „Предци и потомци“ Асен Стефанов ни среща със спомена за своя бележит род, който ни отвежда до началото на 15 в. с  разказ за мъжете от рода  - свещеници, книжовници, предприемачи, които не жалят средства за подкрепа на българското образование и изграждане ценностите на свободна България.

Художникът с над 30 самостоятелни изложби у нас и извън граница Румен Читов гостува в галерия „Резонанс“ . Преди откриването на изложбата, озаглавена „Приятели на гледането“, поканата от него е към слушателите на програма „Точно днес“ във времето за култура след 9 ч.

А „Добро утро, Ден“  тази седмица  ще казваме заедно с госта в рубриката – проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По стъпките на лятото "Точно днес" на 24 юни

В летен вариант "Точно днес" започва след новините на БНР в 7 и споделяме времето до 9.30 часа. Теми и гости в понеделник. Седмицата започва с Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. На същата дата Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се..

обновено на 23.06.24 в 17:17

Емоции и красота днес в Клуб "Неделя"

В поредното юнско издание на предаването Клуб "Неделя" ще бъдем вашата свежа и усмихната компания във времето между кафето и питието :)))  Началото поставяме с така популярния напоследък в България спорт пикълбол. Къде се заражда и кои са ползите от практикуването му, разказваме в репортаж на Иванка Петкова.  Даваме воля и на емоциите днес, но не тези,..

публикувано на 23.06.24 в 15:23

Лятно с „Шейкър“

Днес говорим за юли. С какво ще ни изненада? Ще разберете от астробюлетина, със Стефи Недевска. Очаквайте, редовната ни рубрика с Елена Шахънска. Тази неделя темата е за желанията и тяхното изпълнение. С Борис Зафиров и Лилия Секова говорим за проекта „Форум театър в училище“, който е към своя край. На 28 юни, учениците от ПГО „Ана Май“,..

обновено на 22.06.24 в 19:34
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

обновено на 21.06.24 в 16:53

Слънце, път и плаж в "Ден след ден"

По много пътища тръгваме в началото на лятото. Оказва се обаче, че в някои посоки няма как. Поне, ако разчитаме на автобусните превози.  Тази седмица се оказа, че има проблем с изпълнението на автобусните курсове от Пловдив към София, след като досегашния превозвач се отказа да изпълнява  транспортна услуга. Това се случва често и с автобусите до редица..

публикувано на 21.06.24 в 14:54