Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков.

По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове след срещата между Байдън и Путин и в предизборно време, няма нищо извънредно. „Важното е, че имаме договори, които не се изпълняват. А какво са обещали и казали, много отдавна няма значение“.

Нешков подчерта, че още в началото на 2019 г. властите в София на най-различни нива са започнали да предупреждават Заев и неговите министри, че има проблем в двустранните отношения и че договорът от 2017 г. не се спазва. Властите в Северна Македония обаче са решили, че  всичко ще отмине и България ще си затвори очите пред агресията и антибългарската кампания от съседната ни страна. Така се е стигнало и до рамковата позиция от октомври от Българския Парламент.

„Двустранните отношения между двете страни няма да се променият и след два месеца, когато в България ще има ново редовно Правителство или избори, ако властите в Скопие не спазват споразумението от 2017 г. и не спрат езика на омразата, който няма място в ЕС. Иначе обещанията за братска любов, европейски политики, европейски ценности, са пожелания за лека нощ и нямат нищо общо с действителността“.

Нешков нарече „тотална лъжа“ факта, че езикът на омразата в РСМ не е институционализиран.

 „Когато сте премиер на една страна и започвате всяко изказване с това, че българите не си дават езика, нацията и т.н., вие създавата платформа за омраза в душите и на най-малкото дете. Никой в България не им отрича правото на самоопределение. Ето защо това е класически пример за класически институционален инструмент за омраза към страната ни“.

Нешков е категоричен, че тези отношения няма да се променят, докато няма промяна в отношението на властите в Скопие. Дипломатите ни трябва да си свършат работата докрай и да обяснят позицията ни такава, каквато е, а РСМ иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология.

„Спорът между България и РСМ не е идеологически, той е геополитически и ако той влезе в ЕС, няма да бъде проблем на България, а – на ЕС, защото този проект е създаден в чужбина и обслужва чужди интереси“.

Чуйте повече от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35