Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

| обновено на 22.06.21 в 11:47
Проф. д-р Мариана Мурджева
Снимка: БНР

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза, че не е изключено да има и други случаи у нас на заразени с индийския вариант на Covid-19.

„Напълно реална е опасността от навлизането на този вариант в страна. Той е установен вече в 80 страни, доказан е и в съседни на нас страни. Не съм оптимист, че тази мутация ще подмине нашата страна. Тя се отличава с по-бързото разпространение, по-високата заразност и по-необичайни симптоми, които наподобяват настинка, но липсва характерната загуба на обоняние“, обясни професор Мурджева.

Не е изключи у нас да има още една вълна на Covid-19

„Напълно възможно е да има нова вълна от Covid-19. Доста експерти в чужбина прогнозират такава вълна в страните си. В Обединеното кралство вече има такава вълна. От германската болница „Шарите“ считат, че такава вълна е възможно да залее Германия. Няма как в България да се разминем с нея“, обясни професор Мурджева.

Надеждата е във ваксинирането

Професор Мурджева обясни, че за да се предотврати частично нова вълна, единствената наджда е във ваксинирането.

„Защото ваксините действат и на този вариант. Въпреки, че са по-слабо ефикасни. Ваксинирането снижава риска от заразяване, от тежкото боледуване и хоспитализацията. Вече има изследвания, които доказват, че тази мутация може да бъде повлияна от ваксините. И то след поставянето на две дози от двудозовите ваксини“, обясни професор Мурджева.

Девет месеца след инфекцията може да се установи имунен отговор

„Предполага се, че ваксините ще имат съпоставима продължителност с имунния отговор след преболедуване. Категорични данни все още няма. Извършват се изследвания от самите фирми производители. Те са длъжни да правят това. И очакваме те да бъдат публикувани скоро“, обясни Мариана Мурджева.

Данните на МУ-Пловдив, които са събрани от няколко десетки ваксинирани показват, че има надежден имунен отговор – с появата на неутрализиращи антитела.

„Подчертавам – става въпрос за неутрализиращи вируса антитела, които при различните ваксинирани, са в различна степен, в различен процент представени. При ваксинираните той варира от 30 до над 96-97%“, допълни още професор Мурджева. Тя уточни, че изследването  не е приключило. По тази причина все още не може да се каже какъв е относителният дял на хората, които имат висок неутрализиращ инхибиционен процент на вируса.

Цялото интервю с професор Мариана Мурджева можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58