Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

| обновено на 22.06.21 в 11:47
Проф. д-р Мариана Мурджева
Снимка: БНР

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза, че не е изключено да има и други случаи у нас на заразени с индийския вариант на Covid-19.

„Напълно реална е опасността от навлизането на този вариант в страна. Той е установен вече в 80 страни, доказан е и в съседни на нас страни. Не съм оптимист, че тази мутация ще подмине нашата страна. Тя се отличава с по-бързото разпространение, по-високата заразност и по-необичайни симптоми, които наподобяват настинка, но липсва характерната загуба на обоняние“, обясни професор Мурджева.

Не е изключи у нас да има още една вълна на Covid-19

„Напълно възможно е да има нова вълна от Covid-19. Доста експерти в чужбина прогнозират такава вълна в страните си. В Обединеното кралство вече има такава вълна. От германската болница „Шарите“ считат, че такава вълна е възможно да залее Германия. Няма как в България да се разминем с нея“, обясни професор Мурджева.

Надеждата е във ваксинирането

Професор Мурджева обясни, че за да се предотврати частично нова вълна, единствената наджда е във ваксинирането.

„Защото ваксините действат и на този вариант. Въпреки, че са по-слабо ефикасни. Ваксинирането снижава риска от заразяване, от тежкото боледуване и хоспитализацията. Вече има изследвания, които доказват, че тази мутация може да бъде повлияна от ваксините. И то след поставянето на две дози от двудозовите ваксини“, обясни професор Мурджева.

Девет месеца след инфекцията може да се установи имунен отговор

„Предполага се, че ваксините ще имат съпоставима продължителност с имунния отговор след преболедуване. Категорични данни все още няма. Извършват се изследвания от самите фирми производители. Те са длъжни да правят това. И очакваме те да бъдат публикувани скоро“, обясни Мариана Мурджева.

Данните на МУ-Пловдив, които са събрани от няколко десетки ваксинирани показват, че има надежден имунен отговор – с появата на неутрализиращи антитела.

„Подчертавам – става въпрос за неутрализиращи вируса антитела, които при различните ваксинирани, са в различна степен, в различен процент представени. При ваксинираните той варира от 30 до над 96-97%“, допълни още професор Мурджева. Тя уточни, че изследването  не е приключило. По тази причина все още не може да се каже какъв е относителният дял на хората, които имат висок неутрализиращ инхибиционен процент на вируса.

Цялото интервю с професор Мариана Мурджева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23