Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

| обновено на 23.06.21 в 16:17
7
Столипиново живее на улицата
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и здравни медиатори достоверна информация за смисъла от имунизацията. 

Столипиново живее на улицата. И без маски в сградите. 

В горещия летен ден животът в Столипиново тече на улицата. А в магазините и кафенетата няма нито един с предпазна маска. "Ние не сме болни, кака" - обяснява жена в активна възраст с проблясващ на слънцето златен зъб, докато отива към колата си. Други разказват, че не се страхуват от вируса, защото засега нямали. Или пък сочат, че вярват в Господ.

Страх от ваксините

Столипиновци масово са наплашени, сами твърдят хората. По думите им, ако се ваксинират, "може някой да умре". Затова едни не искат и да чуят за имунизация. Не признават, че някой ги е посещавал специално, за да им внуши недоверие, но имат теория за страха в квартала: 

ямат доверие към нашите правителства. Те самите го направиха – това не е хубаво, това е хубаво - и нашите хора се уплашиха“ - обобщава възрастен мъж. На друго място думите на млада жена удивително приличат на него. "Едната казва: така е добре, другата казва: не е добре. На кой да вярваш? На никой".

Ще повярват ли на медиаторите?

След инициативата на служебното Министерство на здравеопазването да изпрати сред ромите медиатори с  достоверна информация за имунизацията, повечето твърдят, че това няма да промени решението им. "Няма значение кой ще идва. Който иска, той да дойде", е едното масово мнение. "На никого няма да повярвам. Всички са измамни" - другото. Има и трето: "С песен убеждаване не става. Цял ден да ми пее, и аз ще си пусна касетофона, пак ще ми пее, ама аз не вярвам на никого".

Макар и само от няколко гласа, чухме и обратна позиция. "Е, лекар, ако дойде, ще мислим тогава". "На теб ще вярвам да се ваксинирам. Утре може. В колко часа?"

Пунктове за имунизация срещу COVID-19

В Столипиново постоянният пункт за имунизация срещу коронавирус е ДКЦ Изток и работи от 8 до 20 часа в делничните дни. 

По информация на РЗИ, досега там отчитат съвсем слаб интерес. Такъв бе регистриран и при откриването на изнесен пункт в сърцето на квартала на 12 юни. 

Репортаж от най-многобройния мултиетнически квартал в страната може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35