Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

| обновено на 23.06.21 в 16:17
7
Столипиново живее на улицата
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и здравни медиатори достоверна информация за смисъла от имунизацията. 

Столипиново живее на улицата. И без маски в сградите. 

В горещия летен ден животът в Столипиново тече на улицата. А в магазините и кафенетата няма нито един с предпазна маска. "Ние не сме болни, кака" - обяснява жена в активна възраст с проблясващ на слънцето златен зъб, докато отива към колата си. Други разказват, че не се страхуват от вируса, защото засега нямали. Или пък сочат, че вярват в Господ.

Страх от ваксините

Столипиновци масово са наплашени, сами твърдят хората. По думите им, ако се ваксинират, "може някой да умре". Затова едни не искат и да чуят за имунизация. Не признават, че някой ги е посещавал специално, за да им внуши недоверие, но имат теория за страха в квартала: 

ямат доверие към нашите правителства. Те самите го направиха – това не е хубаво, това е хубаво - и нашите хора се уплашиха“ - обобщава възрастен мъж. На друго място думите на млада жена удивително приличат на него. "Едната казва: така е добре, другата казва: не е добре. На кой да вярваш? На никой".

Ще повярват ли на медиаторите?

След инициативата на служебното Министерство на здравеопазването да изпрати сред ромите медиатори с  достоверна информация за имунизацията, повечето твърдят, че това няма да промени решението им. "Няма значение кой ще идва. Който иска, той да дойде", е едното масово мнение. "На никого няма да повярвам. Всички са измамни" - другото. Има и трето: "С песен убеждаване не става. Цял ден да ми пее, и аз ще си пусна касетофона, пак ще ми пее, ама аз не вярвам на никого".

Макар и само от няколко гласа, чухме и обратна позиция. "Е, лекар, ако дойде, ще мислим тогава". "На теб ще вярвам да се ваксинирам. Утре може. В колко часа?"

Пунктове за имунизация срещу COVID-19

В Столипиново постоянният пункт за имунизация срещу коронавирус е ДКЦ Изток и работи от 8 до 20 часа в делничните дни. 

По информация на РЗИ, досега там отчитат съвсем слаб интерес. Такъв бе регистриран и при откриването на изнесен пункт в сърцето на квартала на 12 юни. 

Репортаж от най-многобройния мултиетнически квартал в страната може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58