Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да съхраняваме тракийското наследство като цялост

"От доста време участвам в този най-висок  форум за траколожки изследвания, организиран от ТРАКАРТ и винаги в него се изнасят новости, което е най-прекрасното в организирането на подобен фестивал и в тях  проличават най-актуалните проблеми на тракологията".Това заяви доц. д-р Веселина Вачкова.

По думите й, трябва да възприемаме науката тракология като една абсолютно интегрална част от историята на България и да проследяваме културата на Тракия от незапомнените времена, запазили археологически данни от 6-то  хилядолетие от Варна до София  - до днешен ден. И това е първото предизвикателство пред тракологията – тя да се интегрира в другите дялове на българската история, вкл. и в лингвистиката.

Вторият основен проблем е популяризирането на тракийската българска култура чрез дигитализация на обекти, сайтове, международни организации. Важно е и осъвременяването и привеждане в български контекст на онова, което се нарича „тракийски монументи“.

„Много често се казва напр."гръцкото злато по българските земи", а става въпрос за тракийските съкровища. Не, не е гръцко, защото Тракия е снабдявала със злато всички околни региони и дори сюжетите да са гръцки, социалната стойност на тези артефакти, религиозната семантика е тракийска.Едно по-прецизно отношение към артефактите, които ние презентираме, е много необходимо“.

Като основен проблем, доц. Вачкова подчерта прекомерното взиране в определени моменти от тракийската култура както в политически, така и в археологически аспект. Разкопават се и се акцентират определени обекти, а други се неглижират.

Доц. Вачкова бе категорична, че целите български земи са осеяни със свидетелства на тракийското минало и ние трябва да  съхраняваме това минало като цялост, а не – като отделни обекти, които да представяме пред чужденците.

Археологическите данни все повече ни доказват, че сме преки наследници, вкл. и генетично, на онова население, което е населявало нашите земи поне 40 поколения назад във времето и че тракийският генетичен фонд е част от нашия генетичен фонд и от нашата култура. А това, което тепърва биха разкрили разкопките и проучванията върху тракийската култура, биха могли да променят схващанията не само за нашия етногенезис, но и за развивания тук тип култура, който може да се проследи и в реакциите на днешните българи.

"Това е култура, която е ориентирана доста различно от материалната, прагматичната култура, наложена с елинската и римската." 

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58