Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" оставката на министър Балтова

Изглед към Пореч, Хърватия.
Снимка: Ройтерс

Браншови организации от сферата на туризма са критични към правителствените мерки за подкрепа на бизнеса им. От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции смятат, че е трябвало да има отделна мярка за клиентските пътувания и друга за подкрепа на бизнеса.

От обединение „Бъдеще за туризма“ алармират, че голяма част от фирмите няма да получат помощта, с която да компенсират клиенти за провалени заради пандемията пътувания през 2020 г. и добавят, че причина за това са промени в правителствено постановление. От организацията са насрочили протест за утре и искат оставката на министър Стела Балтова.

За проблемите на туроператорите, които стоят на дневен ред, разговори с Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции и с Димитър Балтова, заместник-председател на обединение „Бъдеще за туризма“.

„Затруднението се намира в това, че с Постановлението на МС, с което се уреждат условията за получаване на помощта, бяха добавени допълнителни изисквания за туроператорите, които ги няма в Закона за извънредното положение. Днес бяхме на среща в Министерството на туризма. Заедно с министър Балтова и експерти от наша страна. Успяхме да постигнем някакво разбирателство, компромисно, разбира се, по отношение на това, което трябва да се случи за да могат туроператорите да се възползват по смислен начин от тези средства, които са заделени за възстановяване на сумите на потребителите“, обясни в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Димитър Балтов.

Той каза, че за утре сутринта е насрочена нова среща, а резултатите от нея ще решат дали искането за оставката на министъра на туризма Стела Балтова ще продължи да се поддържа.

„Огромният проблем беше, че нямаше комуникация смислена с тази нова администрация на Министерството на туризма и нямахме никакъв друг лост да привлечем внимание. Това дали искането за оставка на министър Балтова ще се запази, зависи от срещата утре сутринта. Трябваше преди да се публикува Постановлението, да се проведе консултация с адресатите на тази помощ“, каза още Балтов.

Искането за оставка на министър Балтова е крайно, смятат от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции

„Това е твърде крайно, защото смятаме, че служебното правителство е с изключително кратък мандат, за да свърши нещо реално и да реши проблеми, които са наболели от много дълго време. Евентуалната смяна на ръководния екип на министерството, ще затрудни още повече работата“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Димитрина Горанова председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Тя коментира и затрудненията, които някои туроператори имат при получаването на правителствените средства за да компенсират вземания на клиенти за неосъществени пътувания.

„Това за някои колеги е много сериозен проблем, който до някаква степен е породен от факта, че политиката водена от предишното министерство на туризма, беше да дава обещания за много неща, без да могат да бъдат свършени в техния мандат. Министър Николова беше обещала едни срокове за пускане на тази помощ, които се оказаха нереалистични“, каза още Горанова.

От браншовите организации са категорични, че има много сериозни предизвикателства и този бизнес ще се възстанови много трудно.

„Очакванията са, че ще се върнем към нивата на 2019 г. чак през 2024 година. Има много държави, които все още са затворени. От друга страна – потребителите не са достатъчно сигурни и спокойни да пътуват, както го правеха преди. И настъпващата финансова криза също се отразява на нашия сектор. Има много предизвикателства, с които се опитваме да се преборим“, обясни още Горанова.

Интервютата с Димитрина Горанова и Димитър Балтов можете да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12