Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакването е за частично възстановяване на туризма ни

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Още теми със знак пандемия в програма "Точно днес" - чака ли се изход от кризата в туризма през лято 2021, разговор с икономическия анализатор Румен Гълъбинов, който анализира финансовите мерки на служебния кабинет с продълженито на схемата "60 на 40", както и пенсиите и добавките към тях по време на пандемията.

По повод на протестите на туроператорите, заради държавната помощ в размер на 17,5 млн. лева Гълъбинов каза, че вече мярката "60 на 40" се преструктурира, и тя ще работи по друг начин до края на годината.

"В рамките на последната година тази мярка има трето изменение, то касае и туроператорите", посочи финансистът.  Той  уточни, че ще се покриват по различен начин загубите, в една част това става 50 на 50, или 60 на 40, но има и трети случаи с плащания 30 на 70. 

"В този летен сезон очакванията са за по-добро представяне на туристическия сектор, глобано икономическата кризата върви към отминаване и навлизаме във фазата на възстановяване, което ще е ясно във втора част на 2021 г. ", допълни Гълъбинов. 

"Съществено значение има възстановяването на полетите, както от Русия, така и от Скандинавието, и от Великобритания, има очакване за значително повече полети на летище Бургас и Варна", уточни анализаторът. По думите му мярката "60 на 40" е основната, която изнесе тежестта на Ковид кризата, и към нея се добавят нови мерки. Например за малките и средни предприятия, една част също са в туризма, това е мярката с държаванта гаранция от 2,5 млрд. лева, която минава като схема, като 5 търговски банки са заявили интерес за кредити към малките или семейни фирми. 

Пенсиите и преизчисляването: 50 -те лева няма как да бъдат спрени, но те трябва да се включат в бъдеща актуализация. От 2022 година трябва да влезе повишаване на пенсиите, с добавки и различен вид увеличения, в зависимост от това в коя група попадат, за да се догони нивото на Европейския съюз. 489 лева е средната пенсия в България, и това е най-ниско ниво за ЕС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35