Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Новата визия за бъдещето на Стария континент

| обновено на 09.07.21 в 10:57


Европейският парламент даде старт на продължителна  кампания за бъдещето на Европа: какво представлява и как ще функционира, каква да бъде общата визия за развитието на Съюза и как да се постигне това.   

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС.

Базови човешки ценности,  права, върховенство на закона, демокрация, сигурност, изменение на климата, околна среда, здравеопазване, по-силна силна икономика, социална справедливост, работни места, образование, младежката реализация, култура, спорт, цифрова трансформация; както и ролята на ЕС в света – това са част от жалоните, по които в следващите месеци граждани и политици ще могат да дебатират по много начини, сред които  открити онлайн платформи на всички официални езици на страните в Европейския съюз. 

Съпредседателят на Изпълнителния съвет на Европейския парламент Ги Верхофстад подчерта важността идеята да сработи правилно, защото легитимността на цялата Конференция зависи до голяма степен от това:

За първи път институциите ще обсъждат и дефинират бъдещето на Европа, кое работи добре, кое да се промени, как да направим съюза по-бърз и ефективен - това са въпроси, които се нуждаят от спешен отговор,  тъй като светът се променя бързо и не чака, свят с нови предизвикателства, които постепенно свалят нашите представи, които са по-големи дори от държавните членки,  свят,  за щастие или не, все по-труден,  как да защитаваме в него своите принципи.... Да създадем  нужното пространство за реформа, въз основа исканията на гражданите.  Основната ни задача за следващите месеци е това!

Представителят на Португалия, която през юни оглавяваше европейското председателство Ана Паула Закариас допълни:

Време беше да започнем,  време да изграждаме съвместно нашето бъдеще.  И нека това начинание да бъде най-доброто, на което сме способни!  Това е процес на истински ангажимент с нашите граждани, защото това е моментът, в който ние наистина си взаимодействаме с гражданите на Европа!  Това, което се опитваме сега, е да работим и говорим с тях, съвместно -  за бъдещето на Европа, за да може да се стигне до решение, до идеи,  които да се изградят в бъдещето. Живеем в трудни времена, така че, крайно време е да определим кои са силните ни страни, но също така и  кои са ограниченията ни.  Ние сме силни, Европейския съюз е силен, ние можем наистина да изпълним обещаното пред гражданите на Европа!  

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на демокрацията и демографията в ЕП Дубравка Шуйца очерта фокуса на дискусията - сърцевината на Конференцията за бъдещето на Европа са нашите граждани:

Добре дошли на онези, които са в сърцевината на процеса – гражданите!  Най-добрият начин да намерим добро решение - е да ангажираме милиони, които го търсят.  Така Конференцията за бъдещето на Евроа прави точно това – обръща се към милиони хора с молба заедно да дебатираме на всички нива – регионално, национално, европейско.  Така всички можем да очертаем този Европейски съюз, в който искаме да живеем.  Ако сте млад предприемач, земеделски стопанин, лекар, медицинска сестра, учител... списъкът е безкраен, защото толкова много очи гледат в момента към нашите предизвикателства. И това ни дава вяра, че изграждаме бъдеще, което е е по-светло за поколенията днес и в бъдеще.

Как се вписва българската визия, в контекста на общоевропейската за бъдещето на Европа – коментира евродепутатът Александър Йорданов, от групата на Европейската народна партия (Християндемократи): 

Амбицията е, гражданите да кажат много по-ясно и категорично в каква Европа искат да живеят. Когато се обобщят направените предложения от всички европейски страни, предполагам, че ще се разкрие една много любопитна картина.  Ще се окаже, че макар да сме разделени от хиляди километри, интересите на хората са едни и същи. Да жиевят в нормално общество, в условия на сигурност, да има социална справедливост, стабилни доходи, когато даряват на обществото своя труд – да има грижа за семействата, децата, възрастните хора. Политиците просто да не грешат! След като са избрани и гражданите са им дали своето доверие – те трябва да бъдат верни на това, което са обещали на хората.  Вярвам в тази конференция за бъдещето на Европа, вярвам, че тя ще промени много нагласи и ще покаже, че гласът на гражданите има значение в съвременна Европа! 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10