Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите на протеста са вече партии с неолиберален профил

„Няма шанс за стабилно управление предвид аморфния характер на тези неолиберални партии“, заяви политологът Калоян Методиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

По думите му ниската избирателна активност се дължи „на умората на хората от политическия панаир на предишния парламент, от липсата на ясна програмна и идейна платформа на повечето партии“, каза Методиев.

Според него в последните три дни от предизборната кампания партиите на протеста са успели да се оформят идейно и тройката „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ се е трансформирала от партии на протеста в партии с неолиберален профил.

„Предвид характера на тези партии стабилно управление няма как да има. Няма формат, при който да имаме три-партиен стабилен парламент. Вероятно ще се търси тройна или четворна коалиция, което прави едно управление много сложно по отношение на политики, разпределяне на постове и на функциониране на парламентарно мнозинство“, каза политологът.

„Това е новината от тези избори, роди се неолибералния формат“, допълни Методиев.

Вариант правителство на малцинството обаче не е възможен в този кабинет, според Методиев.

„Правителство на малцинството беше възможно в предишния парламент, предвид емоцията,  протестите и безусловната подкрепа, която се даваше на Слави, който изглеждаше като новия, който още не се беше определил  политически“ , каза политологът и допълни, че в това правителство „безусловна подкрепа няма да дава никой, защото всеки иска да реализира собствените си политики“.

Политологът не изключва и възможността за нови извънредни парламентарни избори.

 „Ако Трифонов е на второ място няма да се учудя, ако каже че отиват на следващите избори през есента. Антуражът му вече го заяви, че биха искали да има нови избори докато не се достигне до победа на суверена и реализиране на тяхната програма за мажоритарни избори. Ако е на първо място обаче може и да се опита да направи парламент“, заяви Методиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06